Viața în ritm de copil

Ați mers vreodată cu un copil mic pe stradă? Dacă nu, vă recomand să o faceți. Pentru mine, primele plimbări de mână cu juniorul au fost un soi de recalibrare personală. Nu doar în ce privește viteza de mers și cadența, ci perspectiva generală asupra lumii.

Mi-am dat seama, în primul rând, că nu m-am mai uitat de mult în jos. Serios. Nu râdeți, că nu am de gând să fac acum vreo odă furnicilor, dar noi, ăștia care am depășit un metru jumate înălțime, nu ne mai uităm decât de la nas în sus, și de cele mai multe ori în gol. Și ratăm tot felul de lucruri. Dar când ești de mână cu cineva care vede pentru prima oară TOT, nu ai cum să nu te molipsești de entuziasm. Totul e fascinant sau înspăimântător, după caz, și totul necesită o analiză atentă.

Nu cred că m-am uitat în viața mea la niște gândaci cu atâta considerație ca în ultimele luni. Am aflat, în consecință, că gândacii ăia roșu cu negru ce aparent sunt foarte comuni sunt din specia gândacilor puturoși. Voi ați văzut vreodată ce frumos încremenesc în ciorchini creaturile astea pe scoarța copacilor imediat ce se face frig afară? Nici eu, până anul ăsta.

Apoi, cu un copil mic de mână nu te poți grăbi niciodată. Că și dacă vrei, te atacă cu un batalion de „de ce”-uri care lasă în urmă un sentiment de laissez faire cum nu te-a mai lovit de la ultima beție: chiar așa, de ce mă grăbeam?

Pauze. În mers, fără avertismente, fără noimă, mai ca un cățel care vrea subit și plin de determinare să adulmece un capac de roată. Pentru el prilej de cunoaștere, pentru mine de liniște. Pur și simplu, momente în care nu scot telefonul din buzunar, nu mă gândesc la ce am de făcut, ci mă amuz cum cineva se miră necontenit de surprinzătoarea natură a unui găinaț de porumbel, de exemplu.

Serios, dacă aveți printre rude sau cunoștințe, luați un copil de mână și chemați-l la plimbare. O să vă facă mai bine ca un maraton de MASH, Cheers, Sandy Bell sau orice altceva vă mai unge vouă sufletul în zilele mohorâte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)