Suntem o generație de triști

Mi-am dat seama mai demult că am început să mă plâng tot mai des de ce mi se întâmplă. De job, de soartă, de te miri ce nimicuri. Și încercând să înțeleg ce m-a apucat, așa, deodată, am observat că foarte mulți colegi de generație sunt măcinați de tot felul de nemulțumiri. Multe cazuri de depresie validate clinic, pe tratament. Și mai multe mocnite. Infinit mai multe aflate încă în negare.

Și mă întreb, nu știu dacă cu folos, dacă e asta o trăsătură a generației noastre, sau o criză cu care s-au confruntat și părinții sau bunicii noștri la același moment în viață. Încerc să îmi dau seama de unde toată resursa asta de nemulțumire și mă întreb dacă nu cumva educația în spiritul lui „poți face orice”, „sky is the limit”, „voi puteți schimba lumea asta coruptă” nu ne face uneori mai mult rău decât bine. Căci pornim cu energie de super eroi, cu gândul că vom muta munții cu munca și bunele noastre intenții și ne lovim de tot felul de geamuri ca niște porumbei orbiți de soare.

Mă întreb dacă nu cumva punem prea multă presiune pe noi. Nu știu, poate că îl transformăm prea des pe „poți face orice” în „trebuie să le faci pe toate”. Poate că nu știm să fim fericiți cu ce avem. Poate că vrem prea multe, prea repede. Sau poate pur și simplu nu știm ce vrem. Habar n-am.

Mă întreb și eu, cu gândul la toți acei oameni pe care îi știu și care, deși au o mie de motive să fie bine, se simt ciungi. Care nu știu cum să ajungă mai repede acasă și să se afunde în pături și pahare. Oameni „tineri și frumoși” care caută disperați să înțeleagă de ce nu pot dormi noaptea. De ce au atacuri de panică. Sau de ce, la finalul unei zile bune după toate definițiile, lor tot nu le e bine.

E multă tristețe în jurul nostru. Prin birouri, prin baruri, prin conturi de Facebook. Sau poate că mi se pare.

One thought on “Suntem o generație de triști

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)