De ce e bine să cunoști audiența unui eveniment la care ții o prezentare

Pentru că altfel, ajungi să pățești precum cei de la Vodafone. Dar să vă povestesc.

Ieri am participat la evenimentul numit „Comunicații, cloud și aplicații specializate. Soluții pentru optimizarea afacerii”. Programul anunțat pe site suna bine, despre Doru Panaitescu auzisem că e foarte fain, așa că tare m-a bucurat că am mai prins loc, deși m-am înscris pe ultima sută de metri.

Toate bune și frumoase, sala plină, prezentarea lui Doru Panaitescu interesantă, ca preambul la discuția mai detaliată care avea să urmeze. Până când apare o doamnă de la Vodafone, sponsorul evenimentului. Iar doamna asta începe să ne vorbească precum unor copii de grădiniță care se află la o lecție despre tehnologie. Citez, ca să mă fac înțelasă: „Ați auzit despre 4 G?” „Ați văzut reclama cu florăria?” și a continuat cu atitudinea asta, deși în sală oamenii mustăceau, comentau, ba chiar s-a și spus explicit și sfidător că „Da, doamnă, am auzit, că doar de-aia ne aflăm aici”. Și măcar să fi fost doar asta. Dar dincolo de asta, conținutul prezentării s-a rezumat  la produsele Vodafone, care toate sunt „gratuite” și neasemuite pe fața pământului. Moment în care mi s-a urcat sângele la cap.

Înțeleg perfect nevoia de a avea momentul sponsorului într-un eveniment care e gratuit. Dar dacă e un eveniment adresat oamenilor de afaceri, interesați de modul în care ar putea să își eficientizeze activitatea, mi se pare de bun simț să ții cont de acest lucru și să integrezi produsele tale într-un discurs care să aducă puțină plus-valoare audienței, nu doar să enunți niște informații pe care le găsești în orice flyer și să proiectezi reclama pe care o difuzați și pe TV, așteptând ca oamenii să dea pe spate de încântare.

Cealaltă prezentare – tot de la Vodafone – mi s-a părut puțin mai promițătoare, până când vorbitorul a făcut o gafă teribilă. Vorbind de Microsoft Office 365, care oferă multe servicii contra-cost similare cu cele oferite gratuit de Google, normal că a apărut, din sală, următoarea întrebare: „De ce aș plăti un serviciu pe care îl pot avea gratuit?”. La care omul de marketing de la Vodafone spune că el nu vrea să compare cele două produse, că nu îl interesează concurența. Deci cum?

Din moment ce consumatorul tău potențial va compara cele două soluții, va cam trebui să o faci și tu, ca om de marketing, pentru a vedea cu ce te diferențiezi. Că poate fi greu să găsești acele avantaje, asta e altă problemă, dar nu înseamnă că trebuie să refuzi să o faci, de teama unei discuții mai complicate. Cei care erau în sală așteptau să li se spună de ce să dea banii pe un serviciu, bani pe care i-ar fi dat probabil cu încredere, dacă ar fi primit niște argumente. Dar nu le-au primit. Cel mai mult mi-a plăcut când același om de marketing a zis „Cum, și Google Calendar face asta acum? Ah, nu știam, înseamnă că nu l-am mai folosit eu de mult.”

Mi se pare inacceptabil să tratezi cu atâta nonșalanță publicul unui eveniment. Înțeleg că poți fi greșit informat cu privire la audiența pe care o să o ai. Să crezi că nu au niște cunoștințe fundamentale și să îți construiești un discurs cu noțiuni introductive. Dar în momentul în care vezi că situația este alta, din respect pentru oamenii din sală, trebuie să te adaptezi. Să lași discursul planificat la o parte și să îți schimbi, din mers, direcția. Teoretic, trebuie să fii în stare să faci asta. Că altfel, riști ca vreme de 3 ore, oamenii ăia să se simtă luați de proști, ca în momentul în care o domnișoară de la call centre încearcă să-ți bage pe gât un abonament mai costisitor. Și bănuiesc că nu asta e cultura organizațională pe care Vodafone vrea să o comunice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)