O privire sașie către Târgu-Jiu, cu un ochi în trecut și unul în viitor

Povesteam ieri cu Lilișor – care, apropos, mi-a făcut un bolero pentru nuntă absolut minunat – despre viața în orașele mici. Ea a copilărit la Lugoj, eu la Târgu-Jiu, dar amândouă am rămas la fel de atașate de orașele de baștină, chiar dacă între timp viața ne-a purtat către părți mai „civilizate” ale patriei.

Viața într-un oraș mic îți poate crea destul de multe complexe și nu îți dai seama de asta decât atunci când ajungi să locuiești într-un oraș mai mare. „Cum, voi nu aveți McDonald’s?” e întrebarea care delimitează categoric locurile civilizate de cele necivilizate și creează în mintea celor care nu au trecut niciodată prin orășelele de provincie o imagine distorsionată a acestora.

Țin minte că în clasa a X a, când am fost la faza națională a Olimpiadei de Limba Engleză, în Timișoara, colegii de competiție erau absolut șocați că participăm și noi, aștia din orașe anonime, la concursuri importante. Am rămas bulversată; atunci când trăiești armonios într-o bulă în care ți-e bine, nu ai conștiința percepției pe care o au cei din afara bulei despre tine.

A trebuit să explic în nenumărate rânduri faptul că, în ciuda faptului că e un oraș mic, Târgu-Jiu e un oraș cochet și curat, cu oameni gospodari și tineri dornici să se dezvolte. Am studiat într-unul dintre cele mai bune licee din oraș – Tudor Vladimirescu – și simt un soi de mândrie nejustificată de fiecare dată când povestesc despre oameni valoroși că au fost colegi de liceu cu mine sau că „El era în Ecaterina, dar ne știm din vedere.” (n.a. Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” e un alt liceu foarte bun din oraș).

Și mă bucur tare mult că, treptat, problemele astea se vor diminua. M-am entuziasmat ca un copil când am aflat că Târgu-Jiu e unul dintre orașele în au poposit cei de la Samsung, în cadrul campaniei Samsung Trends of Tomorrow, realizată în parteneriat cu eJobs. Și nu doar în Tudor sau Ecaterina, liceele mai „privilegiate” ale orașului, ci în cinci centre școlare: pe lângă cele două, în campanie au intrat și Colegiul Economic Virgil Madgearu, Colegiul Național Spiru Haret și Liceul Gheorghe Magheru.

Cei care locuiesc în orașe mai mici știu că aici, unde nu au loc zi de zi astfel de evenimente, faptul că se țin niște „ore smart”, în care se discută despre tehnologie și primii pași în carieră și alcătuirea unui CV, e prilej de sărbătoare. E mare lucru că ajung și orașele micuțe pe harta evenimentelor de acest gen, astfel că în timp, complexele de care vorbeam mai sus se vor atenua.

Și dacă închid ochii și mă concentrez puțin, parcă și simt forfota din amfiteatrul mare, sclipirea din ochii elevilor care ajung să butoneze tabletele de ultimă generație, starea de plictiseală cool și falsă a celor care nu vor să se arate impresionați, deși inima lor a tresărit când au văzut aplicația aia mișto care te ajută să îți faci CV-ul. Da, sunt nostalgică și, recunosc, puțin geloasă. 🙂

2 thoughts on “O privire sașie către Târgu-Jiu, cu un ochi în trecut și unul în viitor

  1. Salut. Si eu am studiat la Tudor Vladimirescu si sunt mandra de asta. De 7 ani locuiesc acum in Timisoara si lucrez aici 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)