Școlile noastre de coșmar

Școala mi-a provocat dintotdeauna coșmaruri. Ba chiar cred că din a doua zi de școală am început să am coșmaruri legate de prima. 🙂 Bine, nu școala în sine mi le provoca, pentru că mi-a plăcut mai mult decât ar fi fost poate normal, ci ideea de competitivitate care ne era insuflată.

Iar pentru un copil extrem de nesigur și de introvertit, aterizarea în mijlocul unui sistem în care totul este evaluat și bazat pe clasamente este boală sigură. Așa că frustrările astea se acumulau și se azvârleau asupra mea în tot felul de vise care mai de care mai ciudate, în care ba râdea o clasă întreagă de mine, ba greșeam la nu știu ce lucrare, ba nu aveam pix cu care să scriu la un test la care știam totul.

Problema e că nu m-am vindecat niciodată. Nu mai e vorba de nicio competiție, ci de mult stres și teama eternă de a nu dezamăgi. Chiar azi-noapte am visat că, nu știu cum și de ce, eram la susținerea tezei de doctorat mai devreme cu o săptămână și, bineînțeles, nu eram pregătită.

Mă chinuiam cu disperare să îmi încropesc o prezentare, dar, așa cum îi șade bine unui coșmar, aveam la dispoziție doar un amărât de post-it pe care îl umplusem deja pe ambele fețe, cu un scris atât de mic, că nu mai înțelegeam nimic. Profesorul coordonator lipsea, colega mea nu se descurca nici ea prea bine, sala era plină de oameni veniți acolo ca la spectacol, iar singura persoană pe care o știam din public s-a ridicat și a plecat exact înainte de a lua eu cuvântul.

Și dincolo de starea de panică, de agitația și de oboseala pe care le generează genul acesta de coșmaruri, lucrul care mă enervează cel mai mult e că sunt veșnic fără de finalizare. De fiecare dată mă trezesc înainte să se clarifice, în vreun fel, situația respectivă. Și e al naibii de frustrant.

One thought on “Școlile noastre de coșmar

  1. Exact asa m-am simtit si eu in primele zile de scoala, acum multi ani, plus ca mai aveam si parintii care imi spuneau mereu “uite X-ulescu e mai bun ca tine, tu de ce nu iei 10 ca el”, lucrurile astea ma faceau sa urasc scoala, mai degraba as fi stat acasa sa invat singur din carti. :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)