Dacă Eminescu ar fi avut blog…

Nu știu cum se face, dar în mediul online, fie că scrie un articol un scriitor consacrat, sau unul aflat la început de drum, se găsesc câteva zeci de oameni cu suflet de critic literar, care încep să arunce cu noroi. Mă gândeam ieri dacă reacțiile ar fi la fel de aprige dacă Eminescu, sau Blaga, sau Nichita Stănescu ar fi contemporani cu noi și și-ar publica scrierile pe un blog. Sau pe o pagină de Facebook. Oare câți s-ar găsi să comenteze?

Lasă-mă, frate, cu Luceafărul tău, toți vă dați poeți în ziua de azi! Mai citește și tu o carte, poate o să vezi că nu e corect „coboară-n jos”, că e pleonasm!

Băi, Nichito, cum adică, mă, te doare un cal măiastru? Poeții din ziua de azi, aruncă niște cuvinte la întâmplare și le zic literatură!

Și exemplele ar putea continua. Sunt curioasă, având în vedere atitudinea generală a omului de rând în mediul online, a expertului în toate cele, dacă și cei mai profunzi dintre gânditori s-ar trezi cu comentarii malițioase și corecturi. Mă gândesc, oare cât de mult s-ar lua în derizoriu marile lucrări filosofice sau beletristice dacă s-ar naște acum și ar apărea mai întâi pe internet? Și oare cât de descurajați s-ar simți autorii lor? Ar avea oare, din aceste considerente, un alt parcurs? Oare și-ar închide laptopul rușinați și ar renunța să-și mai împărtășească ideile?

E drept că întotdeauna au existat oameni critici sau circumspecți, și nici nu ar fi bine să fie altfel, dar înverșunare și încrâncenare ca acum, golită de argumente și preaplină de autosuficiență, nu cred că a mai fost. Nu cred că la 1880, îl lua orice Gigel peste picior pe Caragiale, că se străduiește prea mult să fie amuzant. Și apoi îl trimitea frumos de unde a venit. Mi-e greu să-mi imaginez că cititorii Convorbirilor Literare trimiteau scrisori la redacție, în care îi spuneau lui Eminescu, sau Caragiale, sau Creangă să mai citească o carte, ceva și să nu-și mai dea aere de intelectuali.

Revenind la întrebarea inițială, oare cum ar fi primiți acești oameni, azi, printre noi?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)