Răspunde la numele …

Nu există anunț de câine pierdut în lumea asta fără mențiunea „Răspunde la numele …” Le-ați văzut și voi, le-am văzut și eu. Și cu tot respectul față de patrupedele canine, toată treaba asta cu răspunsul mi se pare o idioțenie.

Să ne imaginăm următoarea situație. Eu am un Beagle pe care îl cheamă Constantin. Și fuge de acasă. Și eu pun un afiș prin oraș și pe Facebook, cu poza cățelului însoțită de fraza: „Răspunde la numele Constantin”. Unul dintre voi zărește un Beagle pe stradă și se gândește că poate e al meu. Și îl strigă.

Acum, întrebarea mea este: voi cum strigați un câine? Vă spun eu: majoritatea persoanelor pronunță numele atribuit de stăpân, împreună cu „cuțu-cuțu” sau un fluierat. De ce? Pentru că altfel nu reacționează.

Câinii de companie – mă refer la cei care nu sunt foarte dresați, în rest, nu mă pronunț – reacționează la tonul vocii, la volum și nu la numele în sine. Dacă merg pe stradă și strig către orice câine Bobby, împreună cu un „cuțu-cuțu”, se va întoarce și va da din coadă, chiar dacă pe el îl cheamă Benjamin al IV lea. Și eu știu că mă cheamă Corina și uneori mă întorc dacă aud că cineva strigă insistent Maria. E o chestie instinctivă.

Dar hai să presupunem că ar ști cum îl cheamă. Câinele meu ar ști că el e Constantin și nu Dumitru, câinele vecinilor. Cum își manifestă răspunsul? Adică un străin îl vede pe stradă și-l strigă: „Constantin!” și el…ce? Se întoarce și zice: „Care mă strigă, mă, acolo”?

Food for thought.

6 thoughts on “Răspunde la numele …

  1. Razi tu razi, dar Puci al meu nu reactioneaza la “pisi-pisi” decat cu o privire plictisita. La Pucilica, Pucinsky si alte asemenea, reactioneaza 🙂

  2. Mâța noastră răspunde (mieunând) dacă o strigăm noi cu Miți sau Țițic. La străini răspunde/miaună dacă e strigată cu „Papa” :)))

  3. Animalele reactioneaza la succesiuni de variații ale frecventelor (audio) cu care îs obisnuite. Si, da, evident, la chestii stridente (ț-uri, s-uri, i-uri, ș.a.m.d.), pentru ca le excită receptorii auditivi. Cam la asta se rezumă toată treaba, și cam asta reprezintă ideea de “nume” pentru ele.

  4. Nu stiu restul animalelor, dar cainii inteleg ideea de nume cam ca si noi. Si nu ma refer doar la numele lor. Ci al altor persoane sau al obiectelor. Cainiele meu distingea intre mama, tata si mine. Adica, daca ii ziceam “du-te la tata” sa ducea la taica-meu si nu la altcineva. 🙂 Plus ca deosebea tot felul de jucarii dupa nume. Chiae si camere. Puteam sa-i zic “du-te in bucatarie” si se ducea acolo.

    Si exista caini si mai destepti. 🙂 Uite aici unul: http://www.youtube.com/watch?v=_6479QAJuz8

  5. si pe al meu il cheama Bubu si raspunde la nume… daca il strigi si e in alta camera vine imediat… fara cutu cutu sau alte apelative… si .. am mai auzit o chestie… k beagle-u .. e mai prostanac asa.. ca rasa 😀 adica nu al tau toti in general in sensul ca sunt greu de dresat si fac numai ce ii taie capul… rar asculta comenzi O.o

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)