Experții de ieri și de azi

Era o vreme în care accesul la TV l-a făcut pe românul de rând să fie expert. Bărbații în politică și fotbal, femeile în diete. Fiecare domn avea o opinie despre ce ar trebui să conțină planul de reformă a agriculturii sau care este 11-le câștigător pentru Steaua, Chelsea și Real Madrid, în vreme ce fiecare doamnă știa de ce au dat greș dietele lui Teo Trandafir și Mihaela Tatu.

Apoi, a trecut internetul la putere. Fiecare știe ce opinie trebuie să aibă celălat despre orice și dacă e bine sau nu să și-o exprime public: Ce-mi spui mie că nu vrei să mergi la mare? Ești prost, ai face bine să vrei.

Avem păreri despre orice subiect, nu pentru că am cunoaște câte ceva despre subiectul cu pricina, ci pentru că avem mediul dedicat în care le putem exprima. Suntem experți nu în virtutea competențelor, ci în virtutea multitudinii de spații goale care așteaptă să fie umplute. Accesibilitatea informațiilor ne-a lăsat impresia greșită că le și înțelegem. Am auzit de a devenit știu. Simpla prezență în spațiul public este echivalată cu statutul de vedetă.

Mână în mână cu internetul, a explodat tehnologia. Politica și fotbalul au devenit subiecte pentru săraci. Acum suntem experți în iOS și Android, Linux și Windows. Accesul la aparate foto de ultimă generație și la Instagram ne-a făcut pe toți artiști foto, la fel cum accesul la Facebook și la telefoane cu camere foto rezonabile a transformat toate fetele în fotomodele. Nu mai ai nevoie de cineva care să te remarce, te remarci singură în oglindă și-ți faci shootingul în baie. Fanii vor veni de la sine.

Uitați-vă puțin în jurul vostru. Câți experți găsiți pe bit pătrat? Eu am cel puțin 15 fotomodele, 5 fotografi și 3 artiști nedescoperți doar în Feed-ul de la ora 9:30. Așa-i că e amuzant?

4 thoughts on “Experții de ieri și de azi

  1. :)) Toata lumea e un mic Bill Gates, toti sunt fotografi excelenti, toti instaleaza softuri. Era mai bine cand lumea se pricepea la fotbal si diete.

  2. na ca la asta nu m-am gandit, dar…inca e devreme, stai sa vezi ce va fi cand vor avea gadgeturi tot mai multi oameni, mai ales cei mici care…sigur ne vor depasi in tehnologie.

  3. Daca tot avem atatia experti, poate ar trebui sa tintim mai departe, ceva de genul “suntem singuri in univers?”, “cum se vindeca bolile incurabile?”, etc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)