Studiu de caz: Laura Andreşan et alii

Eram cred la final de şcoala generală şi, cum pe vremea aia eram colegă de cameră şi parteneră de activităţi recreative cu bunica mea, mă uitam foarte des la televizor, cu precădere la emisiunea lui Marius Tucă. Ştiam toţi miniştrii, toate reformele, ce mai, eram copilul preferat al pensionarilor din cartier. Numai că televiziunea nu mi-a adus doar recunoaşterea sexagenarilor, ci şi un eveniment pe atunci exotic şi insolit: primul meu contact cu tabloidizarea.

Era o seară ca toate celelalte când, nu mai ştiu dacă tot la Tucă în emisiune sau în altă parte, am făcut cunoştinţă cu Laura Andreşan. Lumea era scandalizată şi scârbită de această domnişoară vulgară, proaspăt ieşită de pe băncile şcolii, autointitulată cu aroganţă jurnalistă, care povestea fără reţineri despre aventurile ei amoroase cu diferiţi oameni politici (atunci cred că era vorba de Liviu Negoiţă). Nu vreau să fac afirmaţii pripite, dar cred că Laura Andreşan a fost primul astfel de personaj care s-a perindat prin studiourile televiziunilor din România. Cel puţin, a fost primul de care am aflat eu.

Şi dacă atunci eram – ca restul populaţiei – indignată, mai ales că pe vremea aia încă visam să lucrez în presă şi mi se părea că femeia asta jigneşte o breaslă întreagă, acum mi se pare interesant de privit în urmă şi observat cum au evoluat reacţiile faţă de aceste personaje.

Mi se pare fascinant, din punct de vedere social, cum o persoană a trecut de la condamnare la promovare în faţa aceluiaşi juriu. În doar câteva luni, femeia însemnată cu literă stacojie a devenit profă de sex şi autoare publicată. Asta cred că a fost o cotitură importantă în traiectoria pe care a luat-o presa de atunci.

Şi se vede cu ochiul liber, de câţiva ani încoace. E plin de Laure Andreşan, fiecare cu proprille scandaluri şi picanterii. Multe dintre ele sunt moderatoare sau asistente în te miri ce emisiuni, deci asoceierea vampă-jurnalistă, din păcate, se menţine. Partea proastă e că le-am absorbit, ni le-am asumat, unii cu interes sincer pentru astfel de poveşti, alţii cu resemnare. În orice caz, nu ne mai scandalizăm aşa uşor. Senzaţionalul din 2003 e plictisul din 2013. De-asta s-au întâmplat scârboşeniile din emisiunea Simonei Gherghe, de aseară.

6 thoughts on “Studiu de caz: Laura Andreşan et alii

  1. Da, din pacate acum nu mai poti fi asistenta decat daca emani “sexualitate”. si exemplul ar fii daca tot vb de Antene- Capatos.
    Si apoi ne miram ca fac copii ce fac in scoli. Oare, nu societatea ii invata?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)