Nebănuite sunt căile marketingului

Pe fugă, că am tocănița pe foc: voi știați că R.A.T.T are o reducere de 20% din abonament pentru cei cu domiciliul în Timișoara? Probabil că știați, dacă mergeți mai des ca mine cu tramvaiul ori autobuzul. Eu abia ieri am aflat și mi se pare cel puțin straniu și parcă un pic discriminatoriu.

Cum să aplici o reducere în funcție de adresa de pe buletin? Adică hai timișorenilor, luați de aici prețuri (mai) bune, iar voi, venetici care ați venit să ne ocupați locurile la facultăți și joburile în multinaționale, scoateți banu’, dacă vă ține.

Unde ați mai văzut voi o asemenea politică de marketing? Cu atât mai mult într-un oraș care se vrea a fi Capitală Culturală Europeană și o destinație turistică importantă. Dacă vine neamțu’ și stă o săptămână în Timișoara și vrea abonament pe liniile de transport în comun, tu îl taxezi mai mult decât pe cetățeanul timișorean?

Oameni buni, transportul în comun e un serviciu, ca toate celelalte. Imaginați-vă că ați coborî la buticul de la colț, ați cere o pâine și vânzătoarea v-ar cere buletinul: dacă ești din Timișoara, 2 lei bucata; dacă te-a bătut sfântul și ai un amărât de flotant, scoate 3 lei.

Numai mie nu mi se pare tocmai în regulă? Mai ales, repet, într-un oraș care vrea să atragă turiști.

18 thoughts on “Nebănuite sunt căile marketingului

 1. În Paris, cei care sunt domiciliați acolo au prețuri preferențiale. Avem pe cineva acolo și poate sa confirme.

  În Viena, cei care au domiciliu acolo și lucrează au prețuri preferențiale. Din nou, avem oameni care pot să confirme.

  În Roma sunt sigur că e la fel. Turiștii nu își plătesc impozitul în țara/orașul pe care îl vizitează.

  Deci, despre ce vorbim aici? 🙂

  PS: Mie mi se pare perfect normal să fie prețuri pentru localnici mai mici decât pentru turiști.

 2. Bun, deci e o practică destul de comună. Asta însă tot nu o justifică, deși răspunde la o întrebare adresată de mine în articol.

  Nu știu, oi fi eu prea sensibilă la lucrurile astea. Eu nu văd care e raționamentul din spatele acestor reduceri. Înțeleg că studenții nu au bani, deci au nevoie de reduceri. Copiii la fel. Pensionarii la fel. Dar în rest? De ce eu, ca om cu buletin de Timișoara, să plătesc mai puțin pentru același serviciu față de un om venit din Reșița să stea o lună aici? Care e justificarea?

  Și, mai mult decât atât, dacă s-ar aplica și la alte servicii/produse, ți s-ar părea normale?

 3. Astea sunt beneficiile de a fi locuitor al unui oraș, nu doar un vizitator.

  Exemplu mai bun: în Viena dacă nu ai domiciliu, nu ai voie să îți faci abonament de parcare.
  Ticketele de parcare disponibile sunt cu valabilitate maximă de 2 ore. Deci o dată la 2 ore trebuie să te întorci la mașină să schimbi ticketul.

  De ce? pentru fluidizare.

  Exact același motiv este și pentru transportul în comun.
  Dacă oferi reduceri localnicilor, poate convingi pe câțiva să renunțe la mașină și să folosească tramvaiul. Dacă nu oferi nimic în plus și toată lumea are aceleași prețuri, pentru ce aș renunța eu la mașină în favoarea transportului în comun?

 4. Ah, și am uitat și eu: într-adevăr, turiștii nu plătesc impozit în țara/orașul pe care îl vizitează, dar nici nu poți spune că nu au nici un fel de contribuție financiară. Că doar de-aia îi vrem pe la noi, nu ca să auzim și alte limbi pe stradă. 🙂

 5. Nu e chiar așa. Că abonamentul și fără cei 20% reducere, e mai puțin decât cheltuielile cu mașina personală, pentru un om care merge zilnic la birou și înapoi. Deci oricum ar fi o soluție rentabilă.
  În plus, dacă majoritatea covârșitoare a oamenilor cu abonamente sunt localnici, de ce să nu faci prețul fix cel care acum e redus? Financiar, ai fi tot acolo.

 6. Să fie „incentive”, primesc, dar să fie pentru toți. :)) Adică bun, avem reduceri la abonamente pentru localnici. Atunci hai să facem pachete atrăgătoare și pentru ceilalți: chiar pe perioade mai scurte, pe rute mai populare sau la un număr precis de călătorii.

 7. Eu tot nu înțeleg problema:

  1. Ești student din alt oraș – ai gratis
  2. Lucrezi în Timișoara și ești flotant – 20%
  3. Lucrezi în Timișoara, stai în chirie – 20%
  4. Lucrezi în Timișoara, ești proprietar – 20%
  5. Ești turist, stai un weekend – Nu ești bou să îți faci abonament lunar, nu te încadrezi
  6. Ești turist, stai o săptămână – Nu ești bou să îți faci abonament lunar, nu te încadrezi
  7. Pensionar – gratis
  Cine mai rămâne?

  Cine vine și stă 2,3,4,5,6 luni în Timișoara la hotel, nu în chirie, că altfel ar avea. Câți îs din ăștia? 🙂

 8. În primul rând, dă-mi voie să îți mulțumesc pentru comentarii, mi-era dor de o conversație de genul ăsta aici, pe blog. 🙂

  Revenind, pentru acuratețea informațiilor, nu știu dacă reducerea se aplică și la rezidenți(cei cu flotant) sau doar la cei care au domiciliul aici. În tabelul ăla cu reduceri, scrie de domiciliu, și asta e și varianta pe care am auzit-o ieri. Dar nici nu contează foarte mult.

  În fine, eu îți înțeleg punctul de vedere, cu argumentele de rigoare, problema în mintea mea însă rămâne una de principiu, cum am enunțat-o și în articol. Nu mi se pare echitabil să pui domiciliul drept criteriu pentru o reducere de preț, când ideea de abonament în sine este deja avantajoasă. Mi se pare incorect ca, dacă vin la tine în vizită pentru 2 luni și ne facem amândoi abonament de RATT, eu să plătesc cu 20% mai mult decât tine.

  Dar se prea poate să fiu eu aia care are o problemă, că n-ar fi singura. 🙂

 9. Ah, ce dor îmi era de un subiect interesant de discutat! 🙂

  De dragul discuției am pus în listă și flotanții 🙂

  Eu nu văd o problemă și eu am avut campanii în care am oferit genul ăsta de incentives pentru categorii de clienți.

  Dar și tu ai dreptate, se putea face mai bine 🙂

 10. Cu riscul de a da cu bâta-n baltă, eu nu cred că e vorba a plăti mai mult. Cel care nu are domiciliu în Timişoara nu plăteşte mai mult, ci doar preţul standard al serviciului. Cum şi în ce cuantul acordă RATT reducerile, e într-un fel treaba lor.

  De altă parte, rezonez cu ce spunea cineva mai sus, cum că reducerea de 20% este mai degrabă un stimul, însă din alt considerent.

  Dacă ţinem cont de număr mare al celor care circulă fraudulos cu mijloacele de transport în comun şi de populaţia oraşului, se poate spune că, din punct de vedere al probabilităţii, sunt mai mari şansele ca acela care se suie în tramvai fără bilet/abonament să aibă domiciliul în Timişoara.

 11. Nu ziceam că nu e treaba lor, ci că nu mi se pare o treabă prea inspirată… ca să zic așa. Mi s-a confirmat în seara asta că cei care sunt rezidenți în Timișoara, deci au doar flotant și nu domiciliul aici, nu se bucură de ”ofertă”. Mi se pare, așa cum tot zic, straniu și inechitabil. Dar părerile sunt împărțite, iar argumentele pentru fiecare dintre ele sunt menționate (cred că toate! :)) în comentariile de mai sus.

  Iar pentru cei frauduloși, cred că mai motivant e un sistem bine pus la punct de amenzi decât unul de reduceri.

 12. Reducere 20% la costul abonamentelor cetăţenilor români cu domiciliul stabil sau reşedinţă în Municipiul Timişoara. (din Protocolul de acordare a unor facilitati de transport in comun, Sectiunea 2 http://www.ratt.ro/Protocol_RATT.pdf).

  Deci domiciliu SAU resedinta.
  Domiciliul persoanei fizice este la adresa la care aceasta declară că are locuinţa principală. Reşedinţa este adresa la care persoana fizică declară că are locuinţa secundară, alta decât cea de domiciliu. Reşedinţa se înscrie în actul de identitate la cererea persoanei fizice care locuieşte mai mult de 15 zile la adresa la care are locuinţa secundară. Menţiunea privind reşedinţa se completează pe un autocolant-tip care se aplică pe versoul actului de identitate.

  Cu alte cuvinte nu este nici o discriminare.

 13. NU stiu ce te mai miri, la Ase taxa este dubla daca nu esti roman iar sirul de tarife promotionale poate continua peste tot.
  Adevarul este ca cei de afara au si mai multi bani dar totusi…
  Imi e frica sa ma gandesc la cat de mari sunt taxele prin alte tari, acolo nu face nimeni nici o reducere ,toti sunt egali.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)