Premiul „Augustin Frățilă”. Punctajul

M-am luat cu povestea Brunului și am uitat să vă spun cum am așezat eu cele 5 romane finaliste, de la mic la mare:

1. Viața lui Kostas Venetis, de Octavian Soviany. De cartea asta ori te îndrăgostești de la primele rânduri, ori îți creează o oarecare indignare. Știu că o să îmi sară multă lume în cap, dar eu m-am aflat în cea de-a doua categorie. Deși subiectul cărții îmi place (veșnica distincție bine-rău, moral-imoral), viața decadentă ilustrată atât de plastic, limbajul vulgar și reprezentările atât de detaliate ale odiosului și grotescului m-au făcut să îmi fie greu să o parcurg. Da, sunt o persoană pudică. Și știu că asta mă condamnă la limitare, dar e o chestiune ce ține de gust. Și mi-am exploatat la maxim libertatea de a fi subiectivă.

2. FEM, de Magda Cârneci. O colecție de povești și scrisori calde adresate unui fost iubit, care abordează inedit și uneori prea sensibil femeia.

3. Emoția, de Mirela Stănciulescu, care a câștigat și premiul de popularitate Europa FM în valoare de 2000 euro. Mi-a plăcut mult până către final, când parcă a devenit previzibilă și și-a pierdut mai toată sensibilitatea atât de prezentă în primele capitole.

4. Ploile Amare, de Alexandru Vlad, a fost preferata mea până să fac cunoștință cu Matei Brunul. Alexandru Vlad se pricepe atât de bine la descrieri, încât m-a făcut să-mi creionez în minte portretele personajelor, să simt miros de noroi și gustul ploilor care au uitat să se oprească. Cumva, cartea asta mi-a amintit de Moromeții.

5. Matei Brunul, de Lucian Dan Teodorovici. Așa cum am scris mai devreme, m-a cucerit iremediabil.

Cel mai probabil o să revin cu articole mai detaliate despre fiecare carte în parte. Toate 5 sunt romane bune, merită să le parcurgeți. Aș fi curioasă să vă aflu clasamentele personale. 🙂

One thought on “Premiul „Augustin Frățilă”. Punctajul

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)