Note seriale vs. note filme

Nu ştiu cum sunteţi voi, dar pentru mine IMDB este un reper puternic când vine vorba de a mă uita la un film care nu mă convinge din prima. Mă uit să văd ce notă are, câte persoane l-au notat şi când nici asta nu mă lămureşte, citesc review-urile lăsate de oameni. De cele mai multe ori, genul ăsta de evaluare funcţionează. Problema apare când vine vorba de seriale.

Nu ştiu dacă aţi observat, dar serialele sunt cotate mult mai bine pe IMDB. Adică un film bun poate avea o notă mai mică de 7, dar serialele au majoritatea peste 7.5, chiar dacă nu sunt strălucite. Şi nu înţeleg de ce. E aceeaşi formă de evaluare, cu note de la 1 la 10. Şi totuşi diferenţele sunt vizibile. Suntem oare mai permisivi cu serialele? Avem mai multe aşteptări de la un film de lung metraj? Sau în cazul primelor, ne ataşăm mai puternic de personaje, fiind alături de noi săptămână de săptămână?

Încă nu ştiu care e explicaţia, dar mi se pare interesant, ca fenomen. Aş fi curioasă să ştiu ce anume face să se modifice comportamentul utilizatorului de IMDB când vine vorba de seriale. Eu nu le notez diferit. Dar nici nu sunt genul de om care dă nota 6 unui film care i-a plăcut.

7 thoughts on “Note seriale vs. note filme

  1. Un film are doar vreo doua ore sa te impresioneze, serialul sezoane intregi. De serial te atasezi, filmul, de nu-ti creeaza o stare, o impresie, o traire, il dai uitarii. Serialul preferat chiar de are un intreg sezon penibil, mai are 3-4 pe langa de care te-ai amorezat. Si esti mai permisiv.

  2. Eu cred ca e simplu. Ca sa te uiti la un film iti ia cam doua ore, deci nu e nevoie de atat de multa rabdare. In schimb ca sa te uiti la un serial iti ia ore intregi, ca sa ajungi sa ii vezi toate sezoanele trebuie sa iti placa mult, ca altfel nu te-ai mai uita. Si atunci, cei care lasa recenzii la seriale sunt cei care au fost prinsi, care au urmarit serialul si au prins drag de personajele lui. Plauzibil?

  3. 1. In seriale se investeste mai mult emotional asa incat daca urmaresti unul o vreme indelungata nu te va lasa sufletul sa dai un 7 pentru ca ar insemna ca ti-ai pierdut timpul cu el.

    2. Serialele proaste le identifici dupa un episod doua maxim trei si ca urmare nu-ti mai bati capul cu ele sa le dai note.. plus ca nu esti in masura sa le evaluezi daca nu le-ai vazut integral.. sau macar un sezon. Deci mai putine note proaste pt seriale. La filme in schimb, chit ca renunti dupa 20 de minute, cand dai de el pe imdb il pedepsesti din instinct.

  4. Atasarea de personaje e foarte mare in cazul seriarelor pe de alta parte e mai usor sa dai o apreciere negativa la un film pentru ca de cele mai multe ori la film te uiti special pentru filmul respectiv..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)