Cu entuziasm, despre Toamna Orădeană

Cele două zile jumate petrecute la Toamna Orădeană au fost mai intense decât cele două weekend-uri pe care le-am petrecut la același festival anul trecut. Am simțit evenimentul de anul ăsta mult mai matur, mai select, mai armonios. Mă uitam pe program și spuneam că mai bine de atât nu se poate. Să oferi spectacole de teatru, balet, dans și muzică, evenimente pentru toate gusturile și toate vârstele și să ai și sălile pline la aproape toate e o realizare extraordinară pentru un festival al orașului. Timișoara, de exemplu, nu are ceva similar.

Apoi, mă uitam la felul în care e promovat festivalul: graffiti prin oraș, flyere, broșuri cu programul, o pagină de Facebook actualizată constant, voluntari dedicați și un site curat și ușor navigabil. Când ați văzut ultima oară așa adunare de forțe pentru un eveniment, până la urmă, local și cu un buget pe măsură?

Oamenii din spatele festivalului, care lucrează chiar și acum, în timp ce scriu eu rândurile astea, ca totul să meargă bine, nu știu altceva în perioada asta. Discuțiile lor se rezumă la prestațiile artiștilor, la reacțiile publicului, la logistică, la eventualele probleme și mai ales la soluții. Grijile și gândurile lor se învârt în jurul festivalului. Nu contează că îi doare ceva, că se enervează sau îi ajunge oboseala. Merg înainte, fac să fie bine, vorba lui Andrei, pentru că la asta s-au angajat. Și credeți-mă, nici unul dintre ei nu se îmbogățește din asta. Și nici nu pare să îi intereseze aspectul ăsta.

E atâta pasiune în munca lor, atâta dăruire, încât nu poți să nu te gândești ce bine ar fi dacă măcar un sfert din oameni ar fi ca ei, dacă și-ar trata responsabilitățile cu la fel de multă seriozitate și dacă le-ar păsa în aceeași măsură. Știu că poate toate rândurile înșirate aici sună a vorbe mari și goale, dar după câteva zile printre asemenea oameni, nu ai cum să nu pici pradă entuziasmului.

Articolul ăsta e doar o introducere. Voi reveni în următoarele zile cu impresii despre Guilty Lemon, o formație de jazziști tineri și talentați și povești despre Grigore Leșe, Victor Rebengiuc și a lor Lumină Lină, care m-a cucerit iremediabil.

Organizatori: Casa de Cultura Oradea, cu sprijinul Primariei Municipiului Oradea.
Sponsori: Ciuc, Golden Brau, Siemens, Vandana, Farmacia 3, Organique, Total Clean, Proges, Graf.
Parteneri: Digi 24, Zile si Nopti, Magic FM, Crisana, Jurnal Bihorean, Bihari Naplo, Bihor Online, Erdely Online, Living In, Impero, Zelist Monitor, Window Pub, Dreamstudio, Utopium, The 4thFloor, Standout.
Mașina oficială: Mercedes prin ATP Exodus

One thought on “Cu entuziasm, despre Toamna Orădeană

  1. Evenimentul in sine pare mai mult decat superb, observ ca sunt tot mai multe persoane ce vorbesc despre el, ma bucur ca ai continuat sa trimiti povestea mai departe.
    De ce spun asta?
    Pentru ca nu am vazut nici o data orasul Oradea,deci nu iti pot multumi suficient.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)