Romanul anului 2011

Apropiații mei știu că de ani de zile tot ameninț că într-o bună zi, o să scriu o carte. Nu pentru că mă cred vreo mare scriitoare încă nedescoperită, ci pentru că îmi place să scriu și, mai mult decât atât, îmi face bine să scriu.

Nu am pretenția că o să-mi iasă din taste vreun bestseller sau măcar un volum indie apreciat de hipsteri, dar sper să reușesc o poveste măcar mediocră, închegată, cu introducere, cuprins, încheiere și personaje interesante. Pentru că nu e ușor deloc să scrii și mai ales să gândești nici o nuvelă scurtă, cu atât mai puțin un roman.

Sforțările mele de până acum au adunat doar vreo 10 pagini crăcănate și un subiect răsuflat, ceea ce recunosc că m-a cam descurajat. Nororcul meu că încă mai am o teză de doctorat de terminat și abia apoi mă pot dedica pornirilor mele beletristice.

Și, până una alta, mai am un mare motiv de bucurie, tot legat de cărți, dragele de ele. Bucuria asta se cheamă Premiul Literar Augustin Frățilă, acordat de Asociația Casa de Cultură celui mai bun roman românesc al anului 2011. Este vorba despre un premiu de o valoare financiară considerabilă, mai precis 10 000 de euro. Și nu doar premiul reprezintă un element de noutate în peisajul românesc, ci și modalitatea de jurizare.

Astfel, toate romanele înscrise până la data de 23 septembrie vor fi evaluate de un juriu de specialiști, format din criticii literari Alex Ștefănescu, Dan C. Mihăilescu și Daniel Cristea Enache, urmând ca aceștia să selecteze cinci finaliști. Ulterior, cele cinci romane selectate vor fi notate cu puncte de la 1 la 5 de către 20 de bloggeri, printre care cu mândrie mă aflu și eu.

Sunt mulți cei care au strâmbat din nas în fața acestei decizii de a da o voce unor oameni nespecializați în critică literară. Mie mi se pare binevenită această diversificare a juraților, deoarece, până la urmă, un roman bun nu este doar unul apreciat de către critici, ci și îndrăgit de public.

De-abia aștept să ajungă în mâinile mele cele cinci romane finaliste (pe 8 octombrie, mai precis) și promit să le acord toată atenția mea și că vă voi povesti aici despre cel care mă va cuceri.

2 thoughts on “Romanul anului 2011

  1. Nu sunteti singura cu astfel de indeletniciri. Eu am adunat vreo 60 de pagini si l-am lasat balta de doi ani. Aveti dreptate e foarte greu sa gandesti o intreaga poveste si personaje complexe. Daca totusi va hotarati sa scrieti cu siguranta as cumpara cartea. Mult succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)