Transalpina, spectaculoasă şi nu prea

De când am plecat săptămâna trecută către locuinţa mea de vară, care e la ţară, ne-am hotărât ca la întoarcere să mergem pe Transalpina, căci porneşte la o distanţă mică de Târgu-Jiu, şi apoi să ne continuăm drumul către Timişoara din Sebeş. Zis şi făcut.

Ne-am documentat puţin înainte şi ne-am entuziasmat până peste poate când am citit că e chiar mai înaltă şi mai spectaculoasă decât Transfăgărăşanul, pe care de altfel nu fusesem, dar despre care auzisem numai de bine.

Am plecat dis de dimineaţă şi am mers până la Novaci, iar apoi de la Novaci către Rânca, drum care este chiar minunat, dar pe care îl ştiu deja pe dinafară. Nu ştiu să aproximez distanţele, dar cred că încă vreo douăzeci şi ceva de kilometri după ieşirea din Rânca sunt chiar spectaculoşi. Înălţime mare, serpentine spiralate, stânci impunătoare, un peisaj absoult de vis. Apoi însă, de îndată ce ajungi la vegetaţie, se cam termină cu spectacolul naturii, emoţiile şi tăierile de respiraţie.

Mai mult de jumătate din Transalpina e un drum de munte absolut obişnuit, cum este cel către Văliug sau Defileul Jiului sau zona Godeanu. Nu mă înţelegeţi greşit, nu e urât, dar nu e spectaculos şi în nici un caz unic. Ca să nu mai spun că e şi cam spart din loc în loc.

Aşadar, dacă vreţi să vedeţi minunăţiile de pe Transalpina, nu are rost să ajungeţi până la Sebeş, că ce merită într-adevăr să fie văzut, admirat şi fotografiat se termină de îndată ce în loc de stânci vedeţi păduri. Dacă ştiam şi noi dinainte, probabil că am fi făcut cale întoarsă.

5 thoughts on “Transalpina, spectaculoasă şi nu prea

  1. In urma cu o luna am ajuns pe Transfagarasanul. E adevarat ca o mare portiune din el curge printre sate, dar cativa zeci de km buni trec prin munti si urca pana pe la 2100 si ceva de metri. E un traseu destul de spectaculos si spun asta pentru ca o ora si ceva nu mi-am dezlipit nasul de geamul masinii.

    Am ramas foarte placut surprinsa de Transfagarasanul + de toti norii care au coborat asupra noastra cand ne minunam la lacul Balea 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)