Oradea, un oraş care aşteaptă să fie descoperit

Poate că am mai spus-o aici, dar pentru mine Oradea a fost şi este o surpriză plăcută. Mă aşteptam să găsesc în capitala Bihorului un oraş de provincie, micuţ, gri şi anost, aşa cum credeam că sunt toate oraşele eclipsate de mai des invocatele Timişoara, Sibiu, Braşov, Iaşi şi Bucureşti. Nimic mai greşit.

Anul trecut, în cadrul Festivalului Toamna Ordădeana, când am avut primul contact mai serios cu Oradea, m-am simţit vinovată pentru aşteptările atât de mici pe care le-am avut. În locul orăşelului mic şi gri, am găsit un spaţiu cochet, cu oameni civilizaţi, cu multe clădiri istorice, parcuri şi o cetate plină de poveşti şi legende. Şi poate mai presus decât toate astea, Oradea este un oraş care se chinuie să iasă din anonimat, prin evenimente şi iniţiative de invidiat.

Din aceste iniţiative fac parte şi Serbările Cetăţii Oradea, eveniment de la care m-am întors ieri seară. Un eveniment solicitant, întins pe 3 zile pline cu spectacole de teatru, muzică, parade, cavaleri, arcaşi şi dansuri cu foc.

Probabil cel mai fain moment al weekendului a fost un QR Hunt în care noi, bloggerii, am descifrat ghicitoare după ghicitoare, scanând coduri poziţionate strategic pe tricourile unor fete drăguţe şi am alergat de la un obiectiv turistic la altul până când am ajuns la cetate. Am râs, am simţit pulsul oraşului, cutreierându-l şi ne-am antrenat pentru ediţia din acest an a Festivalului Toamna Orădeană, pe care de-abia o aştept!

Câteva poze, de la The FUA şi un filmuleţ, de la Răzvan:

4 thoughts on “Oradea, un oraş care aşteaptă să fie descoperit

  1. timisorean hoinar

    in loc de Bucuresti (ca doar e capitala), as fi pus Cluj-Napoca, iar in loc de “chinuie”, as fi scris – “se straduieste”… in rest, ai toata admiratia mea pt acest articol 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)