Nigel Kennedy – violonist şi showman

Filarmonica din Timişoara. Oameni îmbrăcaţi la patru ace, femei în vârstă mergând la braţ, puhoi de tineri zgomotoşi, părinţi cu copii. Cam atât de pestriţă a fost mulţimea de joi seara care a participat la concertul lui Nigel Kennedy, fiecare cu aşteptările sale.

Aşteptările mele erau legate de ce ştiam despre un concert de vioară şi despre puţinul pe care îl văzusen despre artist pe youtube. Un amalgam de clasic şi modern, de Bach şi Doors, ce poate marca, la o primă vedere de amator, o graniţă subţire între specatculos şi kitsch.

Însă a fost spectaculos şi nimic altceva. Nigel Kennedy are 55 de ani şi energia unui bărbat de 30. Cântă cu ochii închişi şi simte melodiile clasice asemeni unui virtuoz, dar afişează dezinvoltura unui puşti rebel când interpretează ritmuri săltăreţe, scoţiene sau neaoşe.

Un om plin de contraste, un artist desăvârşit, nişte instrumentişti pe măsură, care ne-au arătat joi seara că muzica clasică nu aparţine trecutului, nu este închisă în canoane, ci poate fi interpretată şi reinterpretată după cum simte fiecare, la nesfârşit, fără să sfideze cultura, ci dimpotrivă, îmbogăţind-o.

One thought on “Nigel Kennedy – violonist şi showman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)