Numele proştilor pe toate gardurile.

Fiecare incursiune a mea în băile universităţii reprezintă un nou prilej de a lectura versuri, mesaje de promovare a unor servicii erotice, anunţuri despre vânzări de licenţe şi conversaţii întregi, profunde şi filosofice despre dragoste şi sensul vieţii.

Îmi aduc aminte că în liceu şi şcoala generală, probabil din cauză că nu erau suficienţi pereţii toaletelor, scriam şi chiar scrijeleam pe bănci. Inimioare, nume, iniţiale şi bucăţi întregi din cursuri, să nu ne mai sinchisim cu fiţuicile. Şi când unul mai arogant voia să te ia peste picior, ţi-o dădea pe aia cu “Numele proştilor pe toate gardurile”.

Nu am înţeles niciodată de unde a pornit expresia asta şi la ce se referă exact. La narcisismul de a îţi lăsa amprenta peste tot? La stridenţa celor mai săraci cu duhul comparativ cu discreţia celor inteligenţi?

Habar n-am, cert e că ce se întâmplă acum în mediul online, ca tendinţă de evoluţie, sfidează cras proverbul ăsta. Azi, tot ce facem pe internet ca activitate de relaxare e un fel de a ne lăsa numele pe toate gardurile. Sau wall-urile, în fine. Cu rost sau fără rost, cu sens sau fără sens. Unii îl numesc personal branding, alţii îi zic spam, iar cei mai înţelepţi şi moderaţi în opinii îl pun pe seama plictiselii.

Oricum i-ai zice, e cam acelaşi lucru cu ce făceam în adolescenţă: lansăm un mesaj în eter şi aşteptăm reacţii. Încercăm să şocăm, să atragem atenţia asupra noastră, să arătăm lumii întregi cât suntem de grozavi şi nonconformişti. Toate-s vechi şi nouă toate. Singura diferenţă e că acum nu suntem nişte anonimi luaţi peste picior, ci influenceri.

2 thoughts on “Numele proştilor pe toate gardurile.

  1. In aceeasi categorie intra si oamenii care au un ditamai nume al functiei ca sa para ei mai importanti de genu;: internal head executive branding and pr responsible within marketing and communication department :-)) Am exagerat, dar ai prins ideea :-))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)