Trafic cu licenţe

De la an la an, drumul către universitate e din ce în ce mai împânzit cu anunţuri legate de redactarea şi comercializarea de lucrări de licenţă, teze de masterat, ba chiar şi de doctorat. E o practică frecventă şi cu istorie, se ştie, dar măcar cu câţiva ani în urmă exista decenţa de a o ţine într-un con de umbră.

Din câte ştiu eu, asemenea tranzacţii sunt nu doar în contradicţie şi regulamentele universităţilor, dar şi cu legea. Şi atunci, dacă în industria drogurilor se face vinovat şi dealerul, şi consumatorul, în cazul ăsta de ce nu se aplică aceeaşi regulă? Că mă gândesc că, cu atâta publicitate deloc mascată, nu e greu să identifici persoane care produc licenţe pe bandă rulantă.

Şi mi se pare ciudat că nu revoltă pe nimeni promovarea făţişă a unei activităţi nu numai imorale, dar şi (bănuiesc) ilegale. E ca şi cum ai vedea afişe cu anunţurile traficanţilor de droguri ori serviciile prostituatelor. Spoturi la TV, campanii pe bloguri, haştagul #obiceiuriruşionase pe Twitter, etc.

Pe vremuri, infractorii care se respectau aşteaptau lăsarea serii ca să îşi facă meseria. Se îmbrăcau în negru, îşi luau nume de cod, vorbeau cifrat de pe telefoane cu cartelă. Exista odată un întreg ritual al hoţiei. Acum nici infracţiunile nu mai sunt ce-au fost!

8 thoughts on “Trafic cu licenţe

  1. Universitatile tolereaza cu buna stiinta traficul de licente…licentele copiate…etc. Am trimis nenumarate mailuri la secretariatul unei facultati de la UVT cu dovezi clare de plagiat al unei licente si nimeni nu s-a miscat macar un deget.

    Profesorii mimeaza ca ii invata ceva pe studenti…studentii mimeaza ca invata. E o prefacatorie generala si nimeni nu are interesul sa schimbe ceva. Daca se trezesc cativa…sunt doar o minoritate pe care nu o baga nimeni in seama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)