O zi fără minciuni

Într-un episod din Hustle, serial pe care de altfel îl recomand, că e foarte fain şi foarte britanic, unul dintre personaje se loveşte la cap şi, din cauza impactului, se strică nişte circuite în creierul lui şi devine incapabil să mintă. În film e şi numită cumva afecţiunea asta, dar era prea alambicat ca să îl pot reţine.

Nu ştiu dacă este medical posibil şi dacă într-adevăr există sindromul ăsta, dar, presupunând că există, am stat să mă gândesc ce s-ar întâmpla dacă, vreme de o zi, nimeni nu ar putea să mintă. Cum ar fi dacă toată lumea ar spune lucrurilor pe nume timp de 24 de ore. Dacă nu ar mai exista politeţuri, nici diplomaţie şi nici urmă de eufemism.

În primul rând, PR-ul ar fi mort. Publicitatea la fel. Probabil că mai mult de jumătate din cupluri ar trece prin nişte momente ceva mai tensionate. Şi la fel de tensionate ar fi discuţiile între oricare două persoane care lucrează împreună.

Este incredibil cât de mult ne modificăm gândurile atunci când le verbalizăm. Şi nu e vorba neapărat de o minciună sfruntată, ci de tendinţa de a alege cuvinte mai moi şi pufoase, ca nu cumva să rănim. De felul în care ne înghiţim cuvintele de teamă de eşec sau doar pentru a ne proteja interesele. De o autocenzură impusă fie din motive raţionale, fie de protocolul social.

Gândiţi-vă cum s-ar modifica conţinutul discuţiilor voastre în acele 24 de ore, dacă aţi spune exact ce gândiţi, cum gândiţi.

Asta aşa, ca activitate de weekend. 🙂 Aştept impresii.

7 thoughts on “O zi fără minciuni

  1. Era ceva film numit The Invention of lying.
    Totusi, mi-ar placea sa experimentez o zi de genul asta in care toata lumea sa fie fortata sa spuna adevarul verde-n fata. Si totusi (din nou), cred ca as ramane traumatizata dupa o astfel de zi.

  2. Mda, şi eu mi-am dat seama de asta pe când visam la puteri supranaturale şi mă gândeam cum ar fi dacă ar fi să pot ghici gândurile oamenilor. Nu cred că mi-ar plăcea. Prefer să trăiesc în minciună. 🙂

  3. Deh… cam asa sta treba… ne batem cu pumnul in piept ca vrem adevarul si numai adevarul… cand colo, cand il primim, strambam din nas ca nu-i bun!
    Imi place tare mult replica din film “A few good men”, cu Jack Nicholson si Tom Cruise, in care Jack zice: “You can’t handle the trhuth!”… memorabila fraza! 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)