Noi de ce nu avem rute de noapte?

Articolul scris de Oana aici a stârnit o serie foarte lungă de discuţii pe Twitter şi Facebook, cu păreri multe şi împărţite, c-aşa-i în viaţă. Pe scurt, povestea  e simplă şi comună: o domnişoară care se îndrepta la 3 dimineaţa spre casă a fost tâlhărită.

Spun că nu e nimic ieşit din comun, pentru că, deşi nu e dezirabilă o astfel de situaţie, este probabilă în orice comunitate care nu este de preoţi, iar probabilitatea ei creşte direct proporţional cu lăsarea serii.

Bun. Pornind de la ideea asta, că ştim cu toţii că suntem mai în primejdie noaptea, când e pustiu, decât ziua – deşi nici amiezele nu sunt lipsite de astfel de evenimente – s-a ridicat întrebarea: ce cauţi pe stradă, noaptea şi mai ales singur?

Eu sunt un om foarte precaut şi puţin paranoia, mă simt mereu în pericol. Dar nu este firesc să fii aşa. Cu toate astea, eu recomand ca cel puţin noaptea, chiar şi cei mai curajoşi să evite plimbările.

Problema apare când nu prea ai încotro. Când distanţa până la tine acasă e suficient de scurtă cât să nu te ia nici un taxi, dar suficient de lungă cât să ai timp să păţeşti ceva. Nici nu contează dacă e ora 3 dimineaţa sau 9 seara, că în perioada iernii, de exemplu, e la fel de pustiu şi întuneric.

Soluţiile sunt variate. Cele realizabile, căci, cu tot idealismul meu, nu văd străzile împânzite de gardieni prea curând.
Poţi să stai pe fundul tău acasă – dacă nu e musai să pleci, soluţie extremă şi uneori absurdă, că nu e normal să îţi fie frică să părăseşti casa. Poţi să convingi un mascul să te conducă acasă sau o prietenă să împărţiţi un taxi – se ştie că nu refuză nimeni un circuit. Sau poţi să iei un mijloc de transport în comun.

Şi aici apare problema mea. Că dacă la 9 seara mai prinzi un autobuz ori un tramvai, după ora 23 s-au dus toate. De ce? De ce nu există şi în Timişoara curse de noapte? Astă toamnă când am fost în Budapesta erau o mulţime de rute pe timp de noapte extrem de utile pentru tinerii fără bani de taxi şi pentru turiştii dezorientaţi. În plus, ar fi soluţia perfectă şi pentru distanţele mai scurte, pe care taximetriştii nu le iubesc prea tare.

10 thoughts on “Noi de ce nu avem rute de noapte?

 1. 1. N-as paria nici pe comunitatile de preoti 🙂
  2. Nu-i o varianta sa chemi un taxi si sa-i spui dudului “Dudule, merg putin, da’ iti dau 5 lei in plus, ca sa fie bine” ?
  3. Ma cujet ca nu-i profitabil, financiar, sa tina RATT (sau orice regie de transport in comun) curse noaptea.

 2. 1. Da, şi eu m-am gândit la asta în timp ce scriam. Mai ales la cât bling bling deţin unii preoţi…
  2. Ba, e şi asta o variantă, noi am folosit-o chiar săptămâna trecută. “Vreau o maşină la… pentru… cu 10 lei”, aşa a sunat comanda. 🙂 Şi a venit.
  3. Da, probabil că nu e foarte profitabil, dar mă gândesc că nu le-ar strica, măcar ca imagine. Dacă le-o păsa de aşa ceva. 🙂 În Bucureşti sunt rute de noapte?

 3. Asa mi s-ar parea si mie normal, sa fie rute de noapte. Macar 1 la ora. Si cred ca lumea le-ar aprecia, ca sunt destui care ar prefera sa mearga cu tramvaiul decat cu taxi.

 4. 1. O comunitate de preoti facuti la norma dupa ’90 te-ar convinge sa le donezi banii 😀 asa cum o fac si in miezul zilei in orice biserica patrunzi azi.

  2. Nu e treaba ta daca le place sau nu taximetristilor; daca refuza sa te duca 100 m poti sa ii reclami si pierd licenta. In fond, e banul tau si slujba lor.

  3. Daca stai la ora 3 sa astepti intr-o statie pustie un autobuz, probabilitatea sa fii talharita e la fel de mare ca pe un bulevard pustiu. Ba chiar mai mare pentru ca talharii o sa stie ca tinerele apar exact in statie, nu o sa mai caute aiurea dupa ele pe strazile minunatului oras.

  4. Problema nu e de transport, ci de siguranta publica. Eu noaptea nu vad politisti decat in masini; usor de vazut si de evitat de oricine e certat cu legea.

 5. E riscant in statie la Ratb noaptea, ce te face sa crezi ca ai fi in siguranta, asteptand un autobuz, care sigur, sigur, nu vine la 5 minute?
  Eu cand am situatii din astea, cu mers 300 m, ma asigur inainte ca ma poate duce cineva acasa, ca sincer, mi-e frica.

 6. Pai si daca “se intampla” sa nu ai cine sa te duca, ca mai patesti d’astea, ce faci? Problema nu e transportul, ci siguranta publica pe 300 de metri cum zice si @Darael!
  Am citit articolul Oanei si mi se pare total aiurea asa ai o zona rau famata cum e considerat parcul, fix in centrul orasului. La periferie, cum o fi?

 7. @Darael Da, e riscant şi în staţii, dar e riscant 5 minute cât aştepţi un tramvai/autobuz, nu 20, cât ar ţine drumul pe jos. Într-adevăr, problema mare ţine de siguranţa publică, aşa cum spunea şi Gea, dar, asta e o problemă ce nu poate fi înlăturată în totalitate.

  Toate oraşele au un grad mai mare sau mai mic de infracţionalitate şi asta nu e o noutate pentru nimeni. Nu e ideal, nu e dezirabil, dar se întâmplă. Iar starea asta de fapt ar trebui să fie o chestie de care să ţinem cont atunci când suntem pe stradă, mai ales singuri şi mai ales noaptea. La fel ca atunci când ne suim în maşină şi ştim că există şanse ca un nebun de şofer să intre în noi. Şi atunci ne însuşim un comportament preventiv. Asta ar trebui să facem şi pe stradă.

 8. Corina, regret sa te dezamagesc, dar nu avem nici rute de zi. Eu circul, teoretic cu 7le. De cand a venit iarna, tramvaiul cam in 1/2 din ocazii NU a circulat. Nu s-a anuntat si nu a fost inlocuit cu nimic. Din pacate RATT este in groapa si ofera servicii de rahat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)