Unde sunt profesorii de excepție?

Am văzut de curând The Oxford Murders, un film care mi-a plăcut surprinzător de mult, având în vedere că l-am luat de la oferte, cu 4,99. Filmul e cu crime și mistere, construit pe linia unor discursuri logico-filosofice cel puțin interesante.

Dar nu despre film vreau să vă spun, ci despre o scena din acesta. E vorba chiar de o scenă de început, în care actorul principal asistă la o prelegere a unui profesor faimos, într-un amfiteatru mare și ticsit de studenți fascinați. O adevărată mostră de artă oratorică și actoricească deopotrivă, încheiată cu aplauzele frenetice ale spectatorilor. Scena este dramatizată, firește, dar eu tânjesc încă după o astfel de prezență.

Înainte să dau la facultate, mă gândeam cu nerăbdare că în următorii trei ani o să fiu înconjurată de adevărate somități pe care o să le ascult și eu cu gura căscată, sorbindu-le fiecare idee, asemeni studenților din film. N-a fost deloc așa. Nu mă înțelegeți greșit, am avut câțiva profesori foarte faini, de ți-era drag să mergi la cursuri. Dar nu am trăit nici un moment din ăsta sclipitor, în care să mă simt mică, nimicită de cel ce tronează amfiteatrul și, cu gura căscată, să nu pot face altceva decât să aplaud.

Și parcă mă încearcă niște regrete, deși nu știu cât sunt de justificate. Poate că am eu așteptări prea romanțate. Poate că de fapt nici la Oxford, nici la Harvard, nici la Berkeley nu se termină cursurile cu aplauze. Sau?

5 thoughts on “Unde sunt profesorii de excepție?

 1. Mie-mi vine în minte un singur profesor: doamna Adriana Babeți. Veneau studenți de pe la toate facultățile să ia notițe la cursul ei de literatură comparată. Chiar de la Politehnică veneau unii. Și era seara, de la 8, după o zi în care toți aveam cursuri și seminarii.

  Acum că-ți povestesc, parcă mi se face așa un dor să merg la cursurile ei. Mă întreb dacă mai predă.

 2. Am mai auzit povești legate de dumneaei, să știi. Și mă bucură mult că mai sunt așa profi. Cred că mai predă, că mi-e proaspăt numele în memorie.

 3. In decursul anilor am avut si eu cativa profi faini, dar pot sa-i numar pe degete. La Liceul Economic am avut-o ca profesoara pe doamna Geta Boe, toti invatam din respect pentru ea, imi amintesc ca tot timpul la ora ei era plina clasa si acum imi amintesc materia 🙂 , ce vremuri.
  Iar la faculta mi-a placut mult de domnul Balintfi Octavian.
  Dar sti ceva? Profesori buni sunt multi dar elevi interesati putini…din pacate.

 4. O întrebare bună 🙂 Şi eu am intrat în facultate cu gândul că voi asista la scene memorabile prin amfiteatre, dar n-a fost chiar aşa. Am avut maxim 2 profesori care m-au impresionat, dar nu la modul acela pe care îl aşteptam eu…

 5. Si eu eram convinsa ca o sa fie minunat la facultate si o sa stau incontinuu sa ascult ce au unii profesori de zis. Politehnica Timisoara butchered my dreams!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)