Cu ochii pe câinele turbat

Se face că în ultima lună, două persoane cu care interacţionez au fost muşcate de câini în zona universităţii. Nu comentez absurdul situaţiei de a fi în pericol într-o zonă centrală şi foarte populată a oraşului, ci o altă chestie pe care au păţit-o ambele domnişoare şi pe care nu o pot înţelege nicicum.

După marele eveniment, fireşte că cele două au luat calea spitalului. Când au ajuns la momentul anti-rabicului, însă, medicii care le-au consultat – mă îndoiesc că era acelaşi – le-au propus ca, în loc să le facă vaccinul ăla, poate, degeaba, nu mai bine stau ele cu ochii pe câinii care le muşcaseră – vreme de 10 zile! – să vadă dacă dau semne de turbare?

Cum, tu, medic, ocrotitor al sănătăţii, să propui unui pacient să caute un dulău agresiv de simptome ale turbării? Ce om sănătos la cap s-ar mai apropia de un câine comunitar care l-a muşcat deja? Şi asta de ce? Ca să economiseşti un vaccin? Că nu înţeleg şi pace. Sau sunt motive mai raţionale care îmi scapă mie?

7 thoughts on “Cu ochii pe câinele turbat

  1. Cred ca trebuie sa-ti iasa si tie spume la gura ca sa iti dea vaccin. Pai ori te-ai infectat cum trebuie, ori te mai duci sa te muste inca o data, sa se justifice vaccinul ala. Ce Dumnezeu?

  2. nu-i vorba despre economisit, orice vaccin are si efecte secundare si nu-i placut sa ti-l faci. desigur, presupunand ca acel caine era unul cunoscut (de la vecini, prieteni) puteai sa-l urmaresti, dar… un caine de pe strada? si mie mi se pare SF, si am auzit o gramada de tampenii la viata mea. si repet, antirabicul nu-i deloc placut, pe langa faptul ca trebuie sa ramai internat in spital ca sa-l faci.

  3. Madalina CRP grupa C

    Sper ca acest post face referire si la situtia mea, eu sunt studenta cu revista COLT, if you remember. Chestia cu vaccinul, pentru cei care intreaba e pe bine. Pe mine personal, dupa ce m-ai tinut vreo 4 ore la judeten, m-ai dus intr-un final la infectioase si mi-au dat primul vaccin si au zis sa ma uit dupa Caine sa vad daca turbat sa nu Mai imi dea si restul vaccinelor, ca vezi doamne e scump. Welcome to Romania!

  4. Asta mi se pare cea mai mare tampenie…cum naiba sa stai 10 zile cu ochii pe cainele care te-a muscat? Da de undea stii care e…si daca nu migreaza cu haita in alt cartier? Nu ma mira …ma mai mira nimic la anumiti doctori in Romania…Asta chiar e buna!

  5. Cât de stupid! Adică.. e ceva de genul râsu’ – plânsu’.. stupid ca și idee în sine, dar, în același timp, stupid de amuzant. 1. Medic sau nu, cât de citovă ar trebui să fie persoana care să îți ”recomande” așa ceva??:)) 2. Până la urmă, din punctul meu de vedere, nici nu știu de ce ne-ar mai putea surprinde o asemenea situație.. Am întâlnit situații în care ”minunații” medici nu știau să citească o analiză, sau erau pregătiți să cauterizeze răni inexistente, sau erau gata-gata să te opereze pentru o apendicită care, de fapt, era o simplă constipație ș.a. La o adică, ce-i așa în neregulă în a le da o mică-mare atenție ca să ne administreze o pastiluță, să ne pună un diagnostic, să ne citească o analiză, bla bla?! Da’ păi și ce dacă avem trimitere sau ajungem la Urgențe (urgent fiind să fim ”băgați în seamă”), unde-i respectul nostru față de ei, atunci când ne prezentăm în fața lor cu mâna-n alte părți și nu în portofel?! Anyway, cazul de față ar putea fi un exemplu perfect al ”cochonăriilor” existente în sistemul de sănătate al țărișoarei noastre minunate (de fapt, astfel de mizerii putând fi întâlnite cam în toate domeniile) și totodată un pas în a ne întreba cine-i de vină pentru toate ”erorile” de genul acesta.. În definitiv, ne complacem în tot felul de situații absurde și inacceeptabile (teoretic), preferând să fim impasibili și să afirmăm că ”aia Mari sunt de vină”.. Wtf, dacă fiecare dintre noi ar refuza să bage mâna în buzunarul unui medic (a cărui datorie este să te ”repare”, indiferent de cât de bine sau prost este plătit), să se zbată pentru drepturile sale atunci când este neîndreptățit, poate, situația ar fi alta. Una peste alta, cine știe, dacă astăzi suntem nevoiți să spionăm câini turbați, mâine-poimâine ajungem să ne operăm singuri, eventual, ce mare brânză?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)