Cum reuşeau mamele noastre?

Trec printr-o perioadă foarte aglomerată în care îmi împart timpul între predat ore, lectură şi scriitură pentru doctorat, activităţi cu Persoana I, ajutat diverşi oameni cu diverse texte şi, bineînţeles, blog, Facebook, Twitter. Nu mă plâng, că-mi fac toate plăcere. Ideea e alta.

Mă uit în jurul meu şi observ cu tristeţe că nu am mai avut timp să îmi aranjez hainele în dulap. Sau să-mi fac ordine printre cercei şi gablonţuri. Sau să şterg praful de pe toate nimicurile care-mi ocupă spaţiul din bibliotecă. Chestii minore, de ordin gospodăresc, care au rămas nebăgate în seama, din lipsă de energie şi chef după o zi grea de lucru.

Şi stau şi mă întreb: de unde aveau mamele noastre atâta zel să le facă pe toate? Ce puteri magice le făceau ca după 8 ore de lucru şi 2 de navetă (în cazul meu personal) să mai aibă chef să pună masa, să spele haine, să facă teme şi să se joace?

Nu-mi aduc aminte nici măcar o zi în care să se plângă de oboseală sau lipsă de chef sau energie. Sau să doarmă după-masa o oră. Şi nici nu exista vreun Kids’ Land în care să ne trântească în timp ce ea savura vreo cafea. Nu, desenam, cântam, ne jucam de-a doamnele până noaptea târziu.

Nu ştiu exact ce forţe trezeşte instinctul matern în femei, dar acum toate activităţile astea îmi par de factură supranaturală. Dacă după o zi plină, mi-ai cere să cânt şi să mă joc şi între timp să mai pun şi de-o ciorbă, nu cred că aş fi în stare. Şi am mai vorbit cu persoane din generaţia mea sau oricum, de vârste apropiate şi susţin acelaşi lucru.

S-a schimbat ceva între timp? E munca de acum mai solicitantă? Suntem noi mai prost hrăniţi? Sau e la mijloc vreo magie de supermame?

6 thoughts on “Cum reuşeau mamele noastre?

  1. pe scurt, cred ca mamele noastre reuseau tocmai datorita faptului ca erau MAME. desi discutia mi se pare foarte lunga, si nu se rezuma doar la asta. mama mea nu a fost si nu a devenit o super-mama. am tot auzit de altii despre entitatea asta “super-mama” care era tot timpul cu zambetul pe buze, gatea, spala, crestea copilul, si avea o imagine de sfanta, dar nu am gasit-o in casa in care am locuit, si nu-s amara sau ingrata.

    in rest, i feel you. tot nororcul ca hainele se spala singure in masina si ca exista meniul zilei si paste care se fierb in 11 min, ca altfel, jalea ma lua!

  2. Şi eu cred, de fapt sper, că astea or să vină la pachet cu titulatura. 🙂 Dacă nu, vorba ta, meniul zilei pentru întreaga familie. 🙂

  3. Pai nah… nu cred ca gateau nici ele chiar in fiecare zi. Din ce tin eu minte, maica-mea gatea odata la 3-4 zile, dar facea multa mancare, sa ajunga mai mult timp. Plus ca nici nu era atat de mult praf ca acum, deci era ok sa faci curat doar o data pe saptamana (la partea de praf ma refer).
    In rest… eu nu tin minte sa fi avut maica-mea timp chiar sa le faca pe toate. Le facea si ea pe rand. Azi una, maine alta…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)