Deşteaptă-te, române!

Mi se pare trist ca de ziua naţională să te lamentezi că ai avut ghinionul să te naşti într-o ţară de rahat. Mi se pare un gest de laşitate să te plângi şi să te scalzi în autoironie în loc să-ţi faci naibii bagajele şi să pleci într-o ţară care consideri că e suficient de bună pentru tine.

M-am săturat de toţi coolii care tratează cu sarcasm orice urmă de cultură locală sau naţională, dar care în acelaşi timp vociferează când răsare şi la noi câte un Black Friday sau Valentine’s Day, cum că ne trădăm tradiţiile. Hotărâţi-vă, ori sunteţi români, ori nu mai sunteţi?

Şi dacă tot tânjiţi după aerul occidental atât de străin, după părerea voastră, în ţara în care v-aţi născut, măcar luaţi exemplul francezilor, nemţilor sau americanilor şi bucuraţi-vă de Ziua Naţională. Respectaţi locul în care trăiţi. Profitaţi de ziua liberă şi staţi cu prietenii şi familia şi gândiţi-vă la lucrurile frumoase care se întâmplă. Pentru că sunt multe şi acelea.

E mult mai sănătos să încerci să faci ceva pentru tine, decât să te dezici de limba pe care o vorbeşti şi de ţara în care trăieşti şi să comentezi aiurea că eşti prea valoros pentru cei din jurul tău. Fă ceva să schimbi ce nu îţi convine sau taci naibii din gură, că zău că suntem caraghioşi.

Ne fălim în campanii care mai de care că suntem nişte speciali, că românii sunt deştepţi sau mai ştiu eu cum, dar când vine vorba să afişăm un minim de respect pentru locul în care ne ducem vieţile, facem pe occidentalii nedreptăţiţi de soartă.

Eu m-am săturat de duplicitatea asta. Pentru mine, lucrurile sunt simple. M-am născut aici şi încerc să fac ce pot mai bine din toată experienţa asta. Cei nemulţumiţi şi care se văd îngrădiţi sunt liberi să plece. E ca şi cum m-aş plânge de mâncarea proastă de la nu ştiu ce restaurant, dar aş continua să îmi servesc masa acolo.

Terminaţi cu hipstăreala ieftină că nu face bine nimănui. Nu trebuie să cântaţi imnul în somn, trebuie doar să aveţi puţină decenţă.

7 thoughts on “Deşteaptă-te, române!

  1. Stiu ca nu esti tot timpul nervoasa; trebuie sa fii si calma, timp in care iti aduni fortele sa fii din nou nervoasa 🙂

    M-am “subscribed” vis RSS la blogul tau 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)