Din greşelile cui învăţăm?

Să ne înţelegem de la început, eu am fost toată viaţa o persoană foarte la locul meu. Când a fost de învăţat am învăţat, când a fost de muncit, am muncit şi, în principiu, am făcut ce trebuia să fac. Nu am avut corigenţe, nu am chiulit de la ore, nu am trecut prin stări de comă alcoolică şi nici nu m-a adus Poliţia acasă. Nu am mers niciodată cu tramvaiul fără bilet şi, în genere, nu am trăit periculos.

Am evitat situaţiile pe care eu le consideram riscante, pentru că văzusem cum s-au finalizat la alte persoane. Lucru pentru care am fost deseori luată la mişto, cum că duc o viaţă fără de aventură, că nu o să am de ce râde la bătrâneţe şi că doar din propriile greşeli poţi învăţa.

Eu nu sunt de acord cu asta. Nu cred că trebuie să dansez beată pe mese ca să îmi dau seama că nu e un comportament potrivit. Pot vedea asta în fiecare seară de weekend la orice club din Timişoara. Nu cred că trebuia să fi repetat clasa a VIII a ca să apreciez importanţa educaţiei şcolare. Mi-am dat seama de asta, uitându-mă la unii colegi odată şmecheri care şi-au ratat viitorul. Mi se pare o idioţenie să sar de pe o stâncă într-un râu de 2 m adâncime, să mă lovesc la cap şi să simt cum moartea îmi dă târcoale, pentru ca în viitor să evit asemenea situaţii. E de ajuns să mă uit la ştiri şi să văd cum alţii au sfidat soarta şi şi-au trăit sfârşitul îmbuibaţi de adrenalină.

Cred în puterea experienţei, dar nu în experimentarea oarbă a unor situaţii, doar de dragul de a simţi pe pielea ta anumite senzaţii. Uneori e mai înţelept să înveţi din greşelile altora. Dacă faci tu însuţi prea multe, s-ar putea să nu mai ai ocazia să înveţi din ele.

6 thoughts on “Din greşelile cui învăţăm?

  1. Jur ca atunci cand te descrii pe tine, parca ma vad pe mine :-)) Eu inteleg prin aventura, sa fii spotan, sa faci lucruri pe care nu le-ai mai facut, nu sa fii prost.

  2. Cine invata din greselile sale este destept, cine invata din greselile altora este un geniu. Asa spunea un vechi citat si sunt de acord cu el. Imi place foarte mult cum ai incheiat articolul, ai mare dreptate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)