Ochi albaștri

Nu am înțeles niciodată fascinația pentru ochii albaștri. Și nu vorbesc din gelozie, eu fiind o persoană mai întunecată, ci efectiv nu am putut pricepe de ce e atât de adulată și râvnită această culoare a ochilor, independent de alte trăsături.

Nu spun că sunt urâți. Nici că nu îmi plac, la modul general, ci mă întreb doar de ce dacă întreb pe cineva cum arată X, consideră că e suficient să îmi spună că are ochi albaștri pentru ca eu să înțeleg că este de o frumusețe rară. Nu o să înțeleg asta. O să înțeleg doar că are ochii de o anumită culoare și că acei ochi pot fi strâmbi, cercănați și așa mai departe. Nici măcar nu poți să spui că sunt vreo raritate. Dimpotrivă, sunt destul de comuni. Dacă ar fi violeți, sau unul verde și unul albastru, aș înțelege admirația necondiționată.

Tumultul ăsta al meu a pornit de la filmul de aseară, în care prestează mediocru Amanda Seyfried. Din punctul meu de vedere, arată ciudățel, are ochii prea depărtați și ușor bulbucați. Restul oamenilor din sală însă erau mesmerizați că vai, ce ochi are femeia asta! Ce ochi are? Cică mari și albaștri. Și asta musai e de bine.

O fi din vreun complex al românilor că nu se apropie prea mult de rasa ariană, o fi din cauza modelelor propuse de media, habar n-am. Dar serios, și Steve Buscemi are ochi albaștri și nu e vreun top model:

13 thoughts on “Ochi albaștri

 1. Nici nu m-am putut uita la altceva! Cum, deci cum să mai ai 2 minute de trăit și tu să alergi să te salvezi pe niște cuie mai groase? Cum?

 2. Nici eu nu inteleg fascinatia unora pentru culoarea ochilor dar ma bucur ca exista. Nu ai idee cate avantaje iti aduc.

  Bine… acum nu prea mai aduc ca am trecut de burlacie :))

 3. Culoarea ochilor e dată de cantitatea de melanină de pe suprafața irisului. Practic toți avem ochii maro închis, însă cu cât avem mai puțină melanină, cu atât sunt mai deschiși (până la gri,albastru).

  De ce ochi albastri? Pentru că sunt abia 2.2% din populația globului, adică vreo 150milioane. Și în scădere. În plus, din cauza cantității reduse de melanină, irisul este străbătut de tot felul de reflexii, devenind astfel mai interesant 🙂

  Atât știu eu. Restul, mai găsești pe google. 😀

 4. Și mie îmi plac ochii albaștri. De fapt, îmi plac toate caracterele genetice recesive – treaba aceea cu opusele.
  Ochii albaștri mai mult pentru că, de fapt, sunt un fel de mutație (faza aia cu melanină, cum zicea și Cristi). Sunt ceva special, na. 🙂

 5. Hmm…Corina, ura ta pentru ochi albastri are legatura cu faptul ca locuiesti cu trei oameni care au ochii albastri? :))))))

 6. Acum inteleg de ce pt unii un film poate fi naspa si tot acelasi film poate primii apecieri insemnate de la altii…in timp ce voi vedeati cum alearga tipa aia cu ochii^^ei urati^^ pe tocuri..eu am vazut,realitatea din zilele noastre pusa intr-o alta forma,si niste mesaje foarte clare..cum viata e o cursa pt supravietuire,iar majoritatea oamenilor, care muncesc pt 10 mil cu sigurata vor muri mai repede decat cei ce-si permit un transplant de 1 mil de euro..,.ca viata e frumoasa,insa cei saraci nu se pot bucura de ea ca trebuie sa-si castige painea de maine^la propriu“,iar cei bogati sunt prea obsedati de bani pt a vedea altceva…cum banii ne controleaza viata asta care se scurge cu fiecare litera pe care o scriu eu acum probabil in zadar pt unii..,,ideea e ata de faina,,Traieste,iubeste..bucurate de viata,,,ca ti s.a intors clepsidra din momentul in care te-ai nascut!!

 7. @Denisa Băi, nu am spus că îi urăsc, ci doar că nu orice om cu ochi albaştri e musai şi frumos.

  @Cătălin Am remarcat şi eu metafora şi simbolistica din film, dar m-au dezamăgit scenariul şi regia. Ideea de la care a pornit e originală şi plină de subînţelesuri, păcat de realizare, din punctul meu de vedere.

 8. Ai o oarecare dreptate..,erau alternative mult mai bune..insa eu m-am delectat cu el,asa cum a fost..incercand sa nu fiu critic aproape deloc..iar despre culoarea ochilor in general..ai dreptate..conteaza in acelasi timp forma lor,simetria fetei…si nu in ultimul rand frumusetea posesorului..exceptand ochii…
  Verzi sunt mai interesant decat albastrii oricum,,chiar si negri imi plac mai mult..ca si culoare.
  dar pe Sayfried o iubesc 🙂 exact asa cum e…. :p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)