Cum să te îmbeţi cu like-uri

Dintre toate lucrurile care se pot reproşa internetului, cel mai grav mi se pare acela că reuşeşte foarte uşor să creeze iluzii, false aparenţe şi, poate cel mai grav, false aşteptări.

E foarte uşor să te îmbeţi cu like-uri şi să te droghezi cu unici, să te crezi un mic baron local doar pentru că un articol pe care l-ai scris într-un moment de inspiraţie a reuşit  să obţină câteva sute de vizualizări.

La fel de uşor este să ajungi să vorbeşti de cititorii tăi în cifre, entităţi absolut abstracte, lipsite de suflu şi personalitate. Şi să te trezeşti spunând cu dezamăgire că în ziua cutare te-au citit doar 150 de oameni. O sută cincizeci. Te auzi vorbind? Ia fă un exerciţiu de imaginaţie şi încearcă să vizualizezi un grup de 150 de oameni la tine la uşă. Sau, mai bine, la tine în dormitor.

Acum încearcă să te gândeşti că tocmai ai făcut să zâmbească 150 de persoane absolut străine. Acum imaginează-ţi că i-ai supărat. Sau i-ai jignit. Sau că te înjură toţi, la unison, că ai scris de olteni şi ai generalizat. Ţi se mai pare puţin lucru?

Mie mi se pare extraordinar că mă citesc atâţia oameni câţi mă citesc, că îmi comentează atâţia oameni câţi îmi comentează şi că mă mai şi laudă din când în când. Normal că nu mi-ar displăcea să fie din ce în ce mai mulţi, că doar fii de Narcişi suntem toţi, dar nici nu vreau să mă aud vorbind de vizite ca de alune. Că nu-s vreo vedetă şi nici pui de scriitoare. Internetul ne-a oferit oportunitatea să vorbim de la noi din cătun lumii întregi. Hai să nu bagatelizăm şi chestia asta.

 

3 thoughts on “Cum să te îmbeţi cu like-uri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)