Tu știi ce drepturi ai?

Eu habar nu am. Nu știu ce drepturi legale am dacă cineva îmi fură un articol de pe blog și îl publică cu scop comercial, nu știu ce obligații am ca cetățean al României, habar n-am la ce riscuri mă supun dacă bat un moș pervers pe stradă.

Exemplele sunt total irelevante, dar ideea rămâne aceeași: sunt prea puțini aceia care știu ce drepturi și obligații au. Ca elevi, studenți, angajați sau cetățeni. Și mi se pare foarte nesănătoasă situația asta. Țin minte că la un moment dat aveam un conflict cu administratorul blocului în care locuiesc și mă simțeam legată de mâini și de picioare pentru că nu știam care sunt măsurile pe care le pot lua din punct de vedere legal și care sunt limitele în care pot să ripostez.

Cred că undeva, în școala generală, la ceea ce se numește Cultură Civică, ar trebui lămurite toate lucrurile astea, extrem de importante pe termen lung, în loc să se suplimenteze neoficial orele de matematică. Eu simt din ce în ce mai intens lipsa asta în educația mea. Și mi se pare extrem de dificil să încep acum să citesc legi, pentru că limbajul juridic-administrativ nu e chiar muzică pentru urechile mele.

Un om care nu-și cunoaște drepturile este extrem de vulnerabil, la fel cum un om care nu-și cunoaște obligațiile este extrem de periculos. Și în loc să îi oblige pe elevi să învețe imnul și cum să îl cânte corect, mai degrabă le-ar spune câte ceva despre Constituție.

Voi vă cunoașteți drepturile?

5 thoughts on “Tu știi ce drepturi ai?

  1. Din ce tin minte, eu am invatat la Cultura Civica drepturile. Din pacate le-am invatat la o varsta in care aveam alte preocupari si in prezent nu le mai stiu pe toate.

    In situatii extreme fie imi aduc aminte cateva drepturi ce pot sa le invoc fie intreb lumea. Cred ca ar fi ok sa fie reluate si in liceu, desi cred ca si atunci aveam alte preocupari 🙂 .

    • Ai avut noroc. Noi la Cultură Civică făceam matematică sau istorie, după caz.
      E drept că ai alte preocupări la 14-18 ani, dar dacă îți sunt prezentate într-un mod atractiv, cred că poate ajuta, pe termen lung. Mă refer la aspectele generale care privesc individul, fără complicațiile specifice domeniului juridic.

  2. Nu-mi cunosc drepturile dar imi place sa fac sapaturi atunci cand e cazul … Nu cred ca ar fi tocmai potrivit sa se insiste cu informatiile astea inca din liceu – eventual sa fie un curs optional in cadrul facultatii in care sa aflii mai multe in caz ca esti cu adevarat interesat … desi, de cele mai multe ori, nu punem accent pe aspectul asta decat atunci cand ne lovit de probleme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)