De povești, la o cafea

Aveam vreo 5-6 ani și în fiecare seară, înainte de culcare, luam pantofii cu toc ai mamei mele, o geantă pe umăr și mergeam în bucătărie. Parcă o văd și acum: cu unghiile lungi, proaspăt vopsite cu ojă roșie, o țigară aprinsă în scrumieră, o cafea aburindă în față și gândurile pierdute.

Scenariul era același, de fiecare dată: mă îndreptam către rafturile cu cești de cafea, mă ridicam pe vârfuri cu picioarele tremurând în pantofii în care aproape că încăpeam cu totul, luam o ceașcă mică, de fiecare dată aceeași, o umpleam cu apă și mă așezam la masă, în fața mamei mele. Așa începea joaca de-a doamnele.

Cu prima gură din cafeaua mea de copil (apă pusă într-o ceașcă maro), îmi intram în rol. Eram o tânără învățătoare, prietenă cu mama mea, sfătoasă și mult prea vorbăreață. Îi povesteam despre soțul meu (care era când fratele, când tatăl meu), despre copii, despre elevi și situația învățământului din România. Croiam niște povești aproape ireale, compuse din te miri ce lucruri pe care le auzeam la televizor sau prin vecini, iar mama mea mă asculta și îmi răspundea cu o seriozitate și o implicare de care nu știu dacă aș fi capabilă vreodată.

Era ritualul nostru, care s-a întins pe durata a câțiva ani. Întodeauna cu cafeaua în față și pantofii de doamnă, mă simțeam pentru câteva ore prietena mamei mele, cu care povesteam mereu de la egal la egal, ca de la o doamnă la alta.

Chiar și acum, după aproape 20 de ani, lucrurile stau la fel, în fiecare seară petrecută acasă. Discuțiile curg la fel de lin, mama mea mă ascultă cu aceeași răbdare, iar eu mă simt ca un om mare. Singura diferență e că poveștile de acum sunt reale, iar ceașca mea nu mai e plină cu apă, ci cu cafea adevărată.

Poate de asta azi, când mi-am făcut prima cafea cu Tassimo, mi s-a facut dor de mama și de discuțiile noastre de adevărate doamne.

4 thoughts on “De povești, la o cafea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)