Cu cate o Toamna Oradeana toti suntem datori

Dupa cum probabil multi dintre voi stiti, eu m-am nascut, am crescut si am copilarit in Targu-Jiu. Orasel mic, de provincie, fara prea multe posibilitati de culturalizare si petrecere a timpului liber.

Asadar, singurele ocazii cand mai vedeam si noi o scena in oras erau perioadele electorale cand mai aparea un fund de Blondy sau de Andre, ca de muzica nu putea fi vorba, ca era moda playback-ului. Mai tarziu, cand am aflat de Festivalul de folk Poarta Sarutului, acela a devenit singurul eveniment cultural la care participam.

Dar atat. Nu tu teatru, nu tu muzica adevarata, nimic. De incurajarea talentelor locale nu are rost sa mai zic nimic, ca toate sfarseau dramatic la Palatul Copiilor.

Intelegeti deci de ce m-a apucat invidia cand am vazut desfasurarea de forte de aseara, de la Toamna Oradeana. Copii, tineri cu adevarat talentati care au dansat, au cantat (deci nu playback de 2 lei, da?) cum au stiut mai bine. Si au reusit, daca ne gandim ca impreuna cu cei 2000 de oameni care erau in public au facut o atmosfera surprinzator de animata pentru prima seara a festivalului.

Si asta e doar inceputul. Pentru ca pe oradeni ii asteapta trei saptamani sub semnul culturii: teatru, jazz, rock, folclor, adica tot ce defineste cultura unui oras si, mai mult decat atat, cultura unei tari. Nu stiu daca localnicii apreciaza cu adevarat ce li se pune practic pe tava, dar daca ma gandesc din nou la atmosfera de aseara, eu cred ca da.

Si vin si zic din nou: tare bine ne-ar prinde si o Toamna Gorjeana, si una Timisana, si una Aradeana, si una Clujeana, si… intelegeti voi ideea.

3 thoughts on “Cu cate o Toamna Oradeana toti suntem datori

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)