Românul s-a născut gazdă

La noi acasă, când venea vreun instalator, ai mei îl puneau la masă înainte să-și înceapă treaba și la țuică după ce o termina. La fel se întâmpla și cu poștașul care îi aducea pensia bunicii, și cu oricine altcineva mai ajungea din greșeală sau nu în fața ușii apartamentului nostru.

Nu aveam cine știe ce nici prin frigider, nici prin damigene, că de, țuica oltenească nu-i pălincă și nici zaibărul nu-i tămâioasă, dar ce aveam, împărțeam cu musafirul. Că nu poți să-l primești cu dinaintea goală, cum spunea mama mea. Și cred că ăsta e un fel de a 11 a poruncă pentru români, indiferent de statut social și condiție financiară.

La Cluj a fost la fel. Peste tot pe unde am fost, oamenii ne-au primit cu zâmbetul pe buze și masa pusă. C-așa-i la noi, mâncarea și băutura sunt dovada maximă de apreciere și ospitalitate. Și nu cred că se supără nimeni.

Uite-așa degustarea de la Napolact s-a transformat într-un veritabil ospăț și în general, că a fost Farmec, Jolidon sau Vitacom, tot din furesc în fursec și din suculeț în suculeț am ținut-o. C-așa-i românu, vorba cântecului. Om avea noi defecte multe dar nu ne poate acuza nimeni că nu suntem ospitalieri. Știm să facem orice străin să se simtă bine la noi acasă, fie că acea casă e chiar casă sau sediu de companie. Și noi chiar ne-am simțit ca acasă! Și la hotel, și la birt! 🙂

Și asta nu e PR, e doar bun simț și o combinație de rușine și respect față de omul de lângă tine. Că așa e frumos și că nu se cade să fie altfel. Dincolo de protocol și de bune maniere, șade o educație moștenită din generație în generație care ne definește: trebuie să fii gazdă bună. Și probabil că și peste 50 de ani, nepoții noștri vor scoate dintr-o cămară high tech țuica de la bunicu’ și-și vor servi musafirii. Sau instalatorii.

Cluj Brands Tour a fost un eveniment organizat de TVDeCe cu sprijinul Primăriei Cluj-Napoca.
Sponsori oficiali: Banca Transilvania, Napolact, Vitacom, Farmec, Jolidon, Ursus și Trilulilu
Parteneri: Best Western Plus Fusion Hotel, Autonom, Ludwig Bavarian Bierhaus, Starbucks și Webfactor.

4 thoughts on “Românul s-a născut gazdă

  1. Ce-mi place ca ai scris asta, exact asa e si la mine in familie iar eu duc mai departe pe meleagurile anatene traditiile oltenesti :). Acum ceva timp am avut o problema cu instalatia electrica si eram f suparata ca electricianul nu vroia sa manance ceva, imi faceam mustrari de constiinta ca nu am mancare buna 😀

  2. 🙂
    Nici electricienii nu mai sunt ce-au fost! Poate că ar fi trebuit să începi cu o țuică, să-i faci poftă de mâncare. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)