Se întâmplă în Timişoara, anul 2011

Ne batem cu pumnul în piept că Timişoara e cu un pas mai aproape de civilizaţie, de traiul occidental şi normele europene. Candidăm la statutul de Capitală Culturală Europeană, ne numim Mica Vienă şi povestim cu prima ocazie despre cum Timişoara e o gură de aer proaspăt în mucegaiul general în care se scaldă România.

Cu toate astea însă:

Singura clinică de psihiatrie din Timişoara a ajuns să aibă soarta sub semnul întrebării. Locul unde sunt tratate, zilnic, zeci de persoane care suferă de diverse boli psihice, de la simple depresii până la afecţiuni grave, nu mai are viitor. Mai precis, de la începutul lui 2012, clădirea unde funcţionează în prezent clinica urmează să fie cedată proprietarilor – care au revendicat spaţiul în instanţă.

Oficial, există o soluţie, dar practica omoară statul român. Noul spital ar trebui să se mute la intrarea în comuna Giroc, în spaţiul fostelor garnizoane militare. Consiliul Judeţean Timiş a făcut rost de spaţiu, ba chiar a primit bani de la “Bucureşti”, dar birocraţia omoară speranţa unui nou sediu. Practic, nu se mişcă niciun deget, chiar dacă promisiunile sunt multe.

Adică nişte mulţi oameni cu probleme psihiatrice riscă să rămână pe drumuri, spre disperarea familiilor şi rudelor care găsiseră în acest spital singura soluţie la o problemă sfâşietoare.

Din fericire, nu am avut astfel de cazuri printre apropiaţi, aşa că pot doar să îmi imaginez cât de mult contează un astfel de centru pentru cei care au nevoie de el. Şi mi se pare inadmisibil pentru un oraş pretenţios ca Timişoara şi pentru nişte oameni pretenţioşi ca timişorenii să permită ca un spital să se desfiinţeze doar aşa, de lene, birocraţie şi comoditate.

Mai jos vă las un clip care să ilustreze ce am scris până acum, cu rugămintea să nu stăm şi să privim cum se destramă vieţile unor oameni. Acestea sunt adresele la care puteţi să scrieţi: cjt [at] cjtimis [punct] ro, alain.rus [at] cjtimis [punct] ro, jana.lavrits [at] cjtimis [punct] ro, iar numărul de telefon pentru sesizări e acesta: 0256.406.300.

http://www.youtube.com/watch?v=HPSMm-s_ss8

One thought on “Se întâmplă în Timişoara, anul 2011

  1. Se intampla destule lucruri nu tocmai in regula in Timisoara. Este foarte bine cunoscuta si situatia locuintelor construite ilegal chiar in centrul orasului. E mult de lucru si prin Banat!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)