Sfârşitul e aici!

Articol publicat în 24 FUN

Nu ştiu de ce ne tot străduim să prezicem sfârşituri bruşte şi inevitabile ale lumii întregi, când e plin de sfârşituri în jurul nostru, sfârşituri pentru care nu avem nici ochi, nici urechi, nici buze.

Vorbim despre cutremure nemiloase şi vulcani plini cu lavă fierbinte, dar luăm în râs poluarea, sărăcia, decăderea valorilor şi încălzirea globală. Aşteptăm cu o nerăbdare sininstră evenimente apocaliptice, dar amânăm la nesfârşit formele de comportament responsabil şi altruist. Trecem cu ochii strâns închişi pe lângă problemele şi suferinţele celor din jurul nostru, întrebându-ne sfidător şi plini de sarcasm câţi ani ne-au mai dat mayaşii.

Credinţa într-un final universal mi se pare o scuză comodă pentru o viaţă dezinteresată. În schimb, un sfârşit individual asumat, uneori chiar controlabil îndeamnă la efort, la grijă, la păsare. E foarte simplu să stai cu mâinile în sân şi ochii aţintiţi în ecranul televizorului şi să aştepţi judecata de apoi, pe când a îţi face griji pentru ziua de mâine, pentru starea de bine a părinţilor, a ta şi a planetei necesită un consum sporit de timp şi energie.

Atâta aşteptăm sfârşitul implacabil şi îl prezicem cu atâta poftă, că nu mai vedem de propria ignoranţă că sfârşitul e aici, acum. E în crucile de pe marginea drumului, în poveştile despre copii bolnavi de leucemie şi cai bătuţi fără milă, în sticlele din râuri şi găurile din buzunare. E atâta apocalipsă în jurul nostru! Deschideţi ochii larg şi muşcaţi din ea. Simţiţi gustul amar al neputinţei şi spuneţi-mi apoi dacă o mai aşteptaţi cu atâta nerăbdare.

One thought on “Sfârşitul e aici!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)