Dumneavoastră sau Tu?

Acum ceva vreme, în timp ce mă deplasam spre casă cu ajutorul unui taxi, şoferul mi-a atras atenţia că l-am abordat cu “tu” şi nu cu “dumneavoastră”. Menţionez în apărarea mea că nu avea mai mult de 25 de ani. Ei bine, mi-am cerut scuze şi am căzut pe gânduri.

Îmi place să cred că sunt o persoană bine crescută şi respectuoasă, dar la mine dumneavoastră e pentru pentru persoane mai în vârstă sau pentru persoane cu un anumit statut (profesori, de exemplu). Nu mi s-a părut niciodată că e nepoliticos dacă într-un magazin, să îi vorbesc vânzătoarei cu tu, dacă nu are mai mult de 20 de ani. Sau unei vecine. Nu cred că respectul stă într-o formulă de adresare, atâta vreme cât formula aia nu înseamnă bă, fă, sau F.O.C.A. 🙂

Dar acum că mi s-a atras atenţia, încep să îmi reconsider valorile. Voi pe cine tutuiţi şi pe cine trataţi cu dumneavoastră?

7 thoughts on “Dumneavoastră sau Tu?

 1. Folosesc “tu” doar la persoanele cu care am o relatie. In rest, chiar si cu vanzatoarele de la magazin prefer sa folosesc “dumneavoastra”, “va rog” si “multumesc”.

 2. În primă fază tratez cu dumneavoastră aproape toate persoanele necunoscute. Vânzătoare, taximetriști, fucționari, persoane cu care comunic pentru prima dată pe mail etc. Bineînțeles, fac excepție cei despre care știu că sunt mai tineri decât mine sau de aceeași vârstă.

  Cred că mai degrabă văd adresarea asta ce pe una de…distanță între oameni, mai degrabă decât de politețe. Bine, când vine vorba de persoane mai în vârstă sau cu anumite funcții, atunci se subînțelege că folosesc ”dumneavoastră”.

  Cred că ține, până la urmă, mai mult de cel cu care vorbești. Mulți oameni mari m-au rugat să le vorbesc la per tu, în timp ce vanzătoarele de 20-25 de ani se arătau ofensate de adresarea astea.

 3. Eu iau pe oricine cu dvs. (in comert ma refer, nu intre cunostinte) desi cred ca ar fi mai ok cu unii sa incep direct cu tu, ca-s tineri si imi zambesc asa… a amuzament cand ma aud cu dvs.. Dar asa-s invatata eu, sa respect pe toata lumea si foarte greu imi vine sa tutuiesc oamenii din prima.

 4. Ce complicat 🙂

  Nu pot lua cu Dvs. o persoana mai tanara ca mine sau de aceeasi varsta, decat daca are vreo functie care o impune (de ex. doctorita, etc.).
  Dar nici nu-mi place sa fiu luata cu Dvs. atunci cand situatia nu o cere. Si nu e vorba de lipsa de respect, ci de distanta dintre oameni, cum zicea si Cristina mai sus. Si pentru ca ma face sa ma simt batrana 🙂

  Daca ne referim strict la relatia client-prestator servicii (aici includem vanzatoare, soferi de taxi, etc etc), intotdeauna mi s-a parut ca “statutul mai inalt” il are clientul, pentru ca el plateste. Bineinteles ca asta nu ii da dreptul sa fie mojic, dar nici o politete excesiva nu face bine tot timpul.

 5. Eu vad chestiunea din punctul de vedere al omului cu care interactionez si ma ‘calibrez’ ca atare. In general, persoanele mai in varsta vad adresarea cu ‘dumneavoastra’ ca pe un semn de respect, pe cand cele mai tinere ca pe un fel de distantare, cum spunea si Cristina.

  De aia se poate intampla sa spun ‘dati-mi, va rog..’ unei fete de 20 de ani de la nonstop care pare sictirita de viata, sau ‘lasa-ma in pace’ vecinului de 65 de ani betivan care ma injura ca imi las bicicleta legata de gardul din fata blocului.

 6. In general, tratez cu dvs persoanele cu care interactionez pentru prima data (indiferent ca e tipul de la supermarket sau o prietena a mamei). Cand analizezi, suna putin ridicol, caci intr-adevar respectul nu consta doar in forma de adresare, insa asa am fost educata.

  PS: ce inseamna F.O.C.A.?

 7. Scuze,

  Uneori e bine sa nu scoti din dvs o persoana necunoscuta sau cu care nu ai de gand sa apropii o relatie.

  Un profesor de-al meu avea o vb f. buna : Cel mai bun mod, pt. o femeie, de a tine un barbat la distanta este sa nu-l scoata din dumneavoastra. daca nici asa nu merge, e bine sa stie sa vomite instantaneu…

  Lasand “gluma” deoparte- eu nu spun tu decat pustanilor sau celor apropiati.

  Ceea ce recomand in mod special domnisoarelor/domnelor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)