Citez: Șocant! Un bebeluș promovează homosexualitatea în plin centrul Timișoarei pe un panou publicitar!

Văd că se agită lumea prin presa locală în legătură cu un banner din Timișoara catalogat ca fiind scandalos. Imaginea cu pricina înfățișează un bebeluș care are o brățară inscripționată cu mesajul “homosexual”, mesajul campaniei fiind în mod evident acela că orientarea sexuală nu este o alegere, ci un lucru cu care te naști.

Nu vreau să îmi dau cu părerea acum despre problema homosexualității în genere, ci aș vrea să comentez atitudinea presei care a interpretat campania ca fiind una de promovare a homosexualității și nu una de încurajare a toleranței, așa cum este de fapt. Atitudinea asta mi se pare în primul rând homofobă și apoi inconsistentă din punct de vedere logic: cum ar putea o campanie care spune despre homosexualitate că NU este o alegerepromoveze relațiile între oameni de același sex? Păi dacă nu este o chestiune de opțiune personală, cum ar putea fi influențată? Iar unele comentarii ale cititorilor sunt de-a dreptul înspăimântătoare, Hitler ar fi mândru de noi!

Nu este o noutate pentru nimeni că publicitarii apelează la asocieri de imagini și simboluri puternice ca să se facă auziți. Amintiți-vă de campaniile care încurajau folosirea centurii de siguranță, de exemplu. Și ele erau agresive din punct de vedere vizual și foloseau și ele imagini cu copii. Și parcă nimeni nu le-a considerat scandaloase și șocante. Dimpotrivă, au fost apreciate pentru eficiența lor.
Voi ce părere aveți despre asta? Sunt curioasă dacă oamenii sunt într-adevăr atât de deranjați și revoltați sau dacă este doar contribuția presei.

10 thoughts on “Citez: Șocant! Un bebeluș promovează homosexualitatea în plin centrul Timișoarei pe un panou publicitar!

 1. Am ajuns aici de pe twitter, și comentez tocmai pentru că mi se pare, da, scandalos.Să pui unui bebeluș eticheta “homosexual” mi se pare cea mai mare tâmpenie.
  Există cazuri în care ereditatea joacă un rol important, dar astea sunt rare. În rest, aceste comportamente sunt în mare parte dobândite. Eu asta înțeleg din afișul ăla, că orientarea sexuală ar fi ceva înnăscut, ceea ce este greșit.

 2. Din punctul meu de vedere, bebelușul respectiv este un simbol pentru ideea de “început”, de “independent de mediu”. Campania transmite corect mesajul pe care vrea să îl transmită, anume aceea că homosexualitatea este independentă de alegeri. Eu nu contest conținutul mesajului, ci reacțiile la acesta. Până la urmă, este doar o idee exprimată public, o opinie referitoare la un fenomen social.
  La fel de bine ar putea un ateu să fie revoltat de mesajele propagandistice religioase.
  Nu discutăm aici despre manifestarea homosexualității, ci despre niște reacții față de o campanie care până la urmă îndeamnă la toleranță.

 3. @ex-silentio: Corina scrie despre interpretarea eronată a campaniei ca promovare a homosexualităţii (în loc de încurajare a toleranţei); e prea puţin relevant că e bebeluşul ăla acolo.

  Pe de altă parte, zici că “[…] orientarea sexuală ar fi ceva înnăscut, ceea ce este greșit”; zici “este greşit” cu atâta uşurinţă şi convingere, însă lipsit de orice fel de argument, încât mă obligi să te rog să-ţi dezvolţi părerea şi convingerea.

 4. Plecăm de la premisa s-a demonstrat că trăsăturile de personalitate au și componente înnăscute, cât și componente dobândite. Nu mai știu autorii, dar se găsesc în orice carte de psihologie experimentală. Continuăm cu experimentele lui Skinner – behaviorist convins – care a demonstrat că indivizii adoptă (învață) acele comportamente care au consecințe benefice asupra lor. În acest context, de exemplu, un individ, pe fondul unei structuri de personalitate mai instabile, atunci când este refuzat de o persoană de sex opus, acest fapt poate induce o stare de teamă (comportamentul său a avut un efect negativ asupra lui) față de sexul opus. Fără un suport adecvat, atitudinea de evitare se va accentua, intrând într-un cerc vicios care îi va accentua teama de sexul opus.
  Ăsta e doar un exemplu.
  Închei cu cercetările lui Bandura, inițiatorul teoriei învățării sociale, care, în al lui experiment “baby doll” a demonstrat cum copii imită comportamentul celor din jur. Nu mai insist aici. Exemple sunt numeroase în acest sens.
  Și să nu uităm totuși că homosexualitatea a fost până de curând trecută în DSM ca afecțiune psihică. Dar asta nu contează.
  Nu am nimic împotriva acestei minorități. Nu mă înțelegeți greșit.
  Dar îmi mențin ideea că afișul, prin bebelușul de acolo, sugerează ideea greșită că orientarea sexuală ar fi ceva cu care ne naștem. Da, poate este o campanie pentru toleranță, dar pleacă de le o premisă greșită. Pe mine asta m-a deranjat. Dar e doar părerea mea, nu-mi săriți acum în cap 🙂

  • Cunosc şi eu ideile lui Skinner şi personal sunt de acord cu faptul că nu există trăsături de personalitate care să nu fie modelate (atenuate sau accentuate) de mediu. Dar nu problema consistenţei ştiinţifice îi deranja pe cei care au considerat reclama scandaloasă. Argumentele lor nu susţin falsitatea tezei homosexualităţii ca trăsătură înnăscută, ci faptul că “Homosexualii şi-au trântit o reclamă în plin centrul Timişoarei”. Şi invocă drept susţinători Noua Dreaptă şi Mitropolia, care sunt evident părtinitoare. Ori asta e ce mă deranjează pe mine. Că li se pare scandaloasă exprimarea publică a unor idei (fie ele corecte sau greşite dpdv ştiinţific). Că materialul nu are un rol informativ concret şi că nu au cerut şi punctul de vedere al taberei gay, aşa cum ar fi fost deontologic.

 5. “aș vrea să comentez atitudinea presei care a interpretat campania ca fiind una de promovare a homosexualității și nu una de încurajare a toleranței, așa cum este de fapt”
  …imi aduc aminte ca in scoala generala iti placea foarte mult istoria, drept pentru care o sa iti dau un mic exemplu (nu e cel mai bun dar asta imi vine acum in minte…sper insa ca intelegi ideea)
  …Biserica spune ca “pacatul suprem” este sa ucizi..dar prin asa-zisele cruciade antiotomane comandate de bis. au murit o gramada oameni (si in aceasta gramada nu-i includ pe paganii cu semiluna)….
  …cam asa vad eu lucrurile ..iar ca raspuns la intrebarea daca sunt revoltat de aparitia bannerului din centrul Timisoarei……nu,nu sunt deranjat!!!..atata timp cat nu l-am vazut si prin Bucuresti!!!

 6. ex-silentio, mie mi se pare ca folosesti sofismul autoritatii. Daca Skinner si Bandura spun ca trasaturile de personalitate sunt dobandite, inseamna ca asa este. Pai ca sa mai aduci argumente de tip behaviorist in zilele noastre, trebuie sa fii un pic defazat. Behaviorismul e istorie de vreo 50 de ani. Iar experimentului Baby-Doll i-au fost aduse o gramada de critici, care din punctul meu de vedere, se cam sustin. In comunitatea stiintifica inca nu exista o parere unanim acceptata in privinta homosexualitatii. In momentul in care spui “să nu uităm totuși că homosexualitatea a fost până de curând trecută în DSM ca afecțiune psihică” mi se pare ca faci o insinuare cel putin dubioasa. Oricum, pana la urma nu asta era discutia. Problema era aceea a tolerantei.

 7. Am vazut mai demult un documentar la discovery despre personele gay. In documentar se vorbea despre faptul ca lesbienele si homosexualii se nasc cu cateva diferente fizice, care mai tarziu in viata nu pot fi modificate.

  Eu cred ca persoanele de felul asta asa se nasc si mai putin are importanta influenta din jurul lor.

  Bannerul despre care se vorbeste promoveaza adevarul pe care majoritatea dintre noi nu il cunoastem, sau incercam sa nu il constientizam.

  Nu are rost sa imi zic parerea despre biserica sau noua dreapta :)) nici nu stiu de ce li se da atentie.

 8. Total pe langa subiect, dar toti astia hetero care va dati cu parerea daca homosexualii se nasc sau devin sunteti la fel de caraghiosi ca un baiat care s-a pus sa imi prezinte efectele anticonceptionalelor asupra corpului feminin.

 9. Ideea nu ma socheaza, nu ma jigneste si nici nu mi se pare rea. Ce sa mai zic de faptul ca ar promova homosexualitatea. Prima mea reactie a fost: Oh, ce dragut, poate asa o sa isi dea seama unii ca nu trebuie sa avem pareri preconcepute si sa punem etichete.
  Dar, intr-un fel nu mi se pare ok ca apare un bebelus din simplul motiv ca el nu isi poate da consimtamantul (bine, asta se aplica la toate reclamele cu copii). De exemplu eu as turba daca maica-mea mi-ar fi pus poza pe vreo carte de religie, pe simplul motiv ca sunt agnostica :).
  Stiu ca am facut o varza de idei, dar am sentimente contradictorii legate nu de ideea in sine, ci de punere in practica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)