Mitul tânărului specialist în calculatoare

Noi, ăştia care stăm frecvent în faţa calculatoarelor, avem câteodată impresia că cei de vârsta noastră sau oricum, de vârste apropiate, sunt la fel ca noi. Că ştiu să editeze un fişer word şi să facă un tabel în Excel. Poate chiar şi o diagramă. Că au dat măcar o dată în viaţa lor un crop în Photoshop. Şi au copiat un Print Screen în Paint. Că nu intră pe mail căutând mai întâi pe google: “yahoo mail sign in” şi că nu cred că un mail trimis de pe Gmail este incompatibil cu un Inbox de Yahoo Mail. Că ştiu şi ei care este Backspace-ul pe tastatură şi cu ce se ocupă el în general. Şi că dacă restartezi un computer nu îi faci nimic rău, săracul.

Numai că nu e aşa. Accesul maselor la internet şi la beneficiile tehnologiei ne-au făcut să credem că tinerii din ziua de azi ştiu să opereze pe calculatoare, cumva, în mod magic, poate chiar din născare. Că doar au crescut cu mIRC-ul în casă, nu? Ei bine, nu. Mulţi dintre ei chiar nu ştiu ce e cu toate pictogramele alea de pe ecranul calculatorului lor, care au venit odată cu windowsul. Şi nici nu îi interesează. Mai mult decât atât, sunt aproape sigură că mulţi reprezentanţi ai generaţiei crescute cu mâna pe mouse ar fi în stare să caute “google.com” pe Google.

11 thoughts on “Mitul tânărului specialist în calculatoare

 1. Da! Asa e. Copilu`de 18 ani din ziua de azi care stie doar sa se joace, sa vorbeasca pe messenger, sa instaleze un windows si sa taie o melodie, se crede informatician si expert in calculatoare. Daca il intrebi ce stie sa faca pe calculator iti zice: de toate.
  Am avut ocazia sa predau putina informatica la niste elevi de scoala generala(clasele 7-8) si am ramas socat de cat de putine cunostiinte au cand vine vorba de calculatoare, acestia fiind cica pasionati de calculatoare.
  Am scris si eu un articol pe subiectul asta…

 2. ai atata dreptate…am 13 ani si in clasa la mine este tot asa unu’ care viseaza sa devina informatcian.Are toate sansele…este printre cei mai buni la matematica…etc. Insa intr-o zi mi-a pomenit ca se duce la un curs de informatica. l-am intrebat: Si ce faci acolo?? El mi-a raspuns ca invata sa faca siteuri…Intreb eu: Ce fel de siteuri?? EL: In wordpress.///In WORDPRESS?? in primul rand, in wordpress nu faci siteuri, ci bloguri.In al doilea rand, baiatul acela nu a reusit sa-mi spuna ce invata el defapt acolo. Si eu stiu sa fac un blog in wordpress, fara ajutorul nimanui.Si eu sunt pasionat de calculatoare…dar nu ma pot imagina facandu-mi un viitor in informatica.

  • @boghi: ma, nu-i corect! De cate ori sunt si eu mai serioasa intr-un articol vii tu si ma faci sa rad si mi se pare ca e o prostie ce am scris eu, ca prea grava sunt in chestii marunte! Pai se poate? 🙂

 3. @Lenesu: “Da! Asa e. Copilu`de 18 ani din ziua de azi care stie doar sa se joace, sa vorbeasca pe messenger, sa instaleze un windows si sa taie o melodie, se crede informatician si expert in calculatoare. Daca il intrebi ce stie sa faca pe calculator iti zice: de toate.”

  Cunosc foarte multi tineri de +/- 18 ani care stiu programare. Poate ca nu sunt majoritari, dar daca cea mai mare parte din tinerii de 18 ani stiu doar “sa se joace, sa vorbeasca pe messenger etc..”, nu inseamna ca nu exista si alte cazuri. Stiu ca e mai usor sa generalizam, dar cred ca uneori ar trebui sa privim mai departe de aceste generalizari. Plus ca nu putem face comparatii cu un copil de generala (clasa a 7-a sau a 8-a). La varsta aia sunt foarte putini care chiar sunt interesati si de alte lucruri in afara de jocuri pe calculator, asta si pentru ca nu prea li se traseaza o directie in acest sens.

 4. iubescfluturii – Imi vine cam greu sa cred ca un copil de clasa a 8-a sa stie programare. Da…daca e la liceu deja, posibil sa stie si programare(de baza..mai mult, cam greu. Sunt student la calculatoare si stiu ce vorbesc. 😛 ). Insa eu am generalizat, nu pentru ca e mai usor, ci pentru ca e mai concret. Ideea era de mentalitate…nu de fiecare copil cat stie cand vine vorba de informatica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)