Cerşeală sau dezinhibiţie?

Tocmai am fost la cafeneaua universităţii unde m-a acostat un student oarecare, tânără speranţă a ţării noastre şi mi-a cerut un leu. E deja a nu ştiu câta oară când păţesc să mă oprească tineri pe stradă, tineri care nu sunt nici aurolaci, nici murdari, nici răpciugoşi şi îmi cer bani. Şi eu nu ştiu cum să reacţionez.

În primul rând, pentru că am nevoie de un răgaz să îmi dau seama dacă vorbesc serios sau fac mişto. Apoi, pentru că nu ştiu ce sentimente ar trebui să mă încerce. Milă nu-mi inspiră, pentru că, aşa cum ziceam, par fericiţi şi bine hrăniţi. De înţeles, nu-i înţeleg nicicum. Mie mi-e jenă să cer bani şi prietenilor, şi asta cu statut de împrumt, darămite să cer bani unui străin pe stradă, fie şi numai un leu. În plus, sunt aproape sigură că scopul lor e să facă o chetă pentru ţigări, alcool sau săruri magice de la magazinul de vise, chetă la care chiar nu aş vrea să cotizez.
Iar cool, amuzanţi, relaxaţi şi dezinhibaţi, cu toată părerea de rău, nu-mi par. Aşa că l-am ignorat pe solicitant şi mi-am văzut de drum.

Spuneţi-mi voi, sunt eu greşită? Ar fi trebuit să-l cert? Să-i dau bani? Să-l pun să facă un giumbuşluc pentru ei? Cum ar trebui să reacţionez?

4 thoughts on “Cerşeală sau dezinhibiţie?

  1. Eu sunt mai tolerant cu astia.. ma intreb daca as fi in locul lor si as avea musai nevoie de un leu. Atata vreme cat nu-l recunosc pe respectiv dintr-o ipostaza similara.. adica cersetor curat.. presupun ca l-as ajuta.

  2. regula la cersetorii “dintre noi”

    daca are straie de puta madre, cercei-steluta in ureche, sprancene de bisnitar, vorbeste cu galusca de manga-de-smecher in gura sau o da cu perfectul simplu, a se baga ignore

    daca nu, mira-te, casca ochii si intreaba-l un mare PAAAAI? iar de-aici incolo esti Tim Roth, tatii, in Lie To Me

  3. Nu ești greșită și știi de ce? Pentru că ai dreptul să reacționezi exact așa cum simți.
    Nu-i judeca pe ei, poate o fac dintr-o distracție sau chiar din nevoie – ei neavând principiile tale morale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)