Prinţipuri

Nu ştiu prin ce mutaţie genetică am apărut eu pe acest pământ, dar am o problemă gravă. Eu ţin la principiile din spatele faptelor mai mult decât la forma de manifestare a faptelor respective. Adică eu fac parte dintre aceia care nu consideră mai puţin gravă uciderea unui om decât a zece oameni. Sau a unui om trecut deja de cincizeci de ani. Pentru mine, ideea din spatele faptei rămâne aceeaşi: ai făcut un lucru rău.

Aşa că dacă cineva te roagă să nu dai o informaţie mai departe şi tu promiţi că o sa te conformezi, din punctul meu de vedere îi înşeli promisiunea şi dacă dezvălui informaţia respectivă unei singure alte persoane, şi aceea una de încredere. Pentru mine, e ca şi când ai fi dat un interviu la ziar. Pentru că promisiunea făcută era să nu spui nimănui. Ai spus cuiva, ai încălcat promisiunea. E atât de simplu.

Căci aşa sunt eu. La mine e vorba de etică, de morală, de principiu şi de idei. Şi aici nu există grade ale încălcării unei norme. Ai greşit sau nu. Ai dezamăgit sau nu. Nu sunt griuri, nici nuanţe.

Sunt exagerată? Poate. Dar eu cred că este până la urmă o chestiune de bun simţ. E ca şi când nu ar trebui să mă supăr dacă mă înjuri în intimitate, pentru că până la urmă ai spus-o chiar în şoaptă şi nu e ca şi când ai fi făcut-o de faţă cu toţi prietenii mei.

Şi mor de nervi când văd că atunci când mă deranjează o problemă care ţine de principii, lumea se uită ciudat la mine, de parcă aş fi o muiere irascibilă în plin sindrom premenstrual care îşi iese din pepeni din senin şi se agită pentru o nimica toată.
Asta e, sunt o ciudată! Puteţi trăi cu asta? Că eu pot. Şi-mi place.

3 thoughts on “Prinţipuri

  1. Uite o chestie amuzanta din Thomas Hardy apropo de principii:

    “George’s son had done his work so thoroughly that he was considered too good a workman to live, and was, in fact, taken and tragically shot at twelve o’clock that same day — another instance of the untoward fate which so often attends dogs and other philosophers who follow out a train of reasoning to its logical conclusion, and attempt perfectly consistent conduct in a world made up so largely of compromise.” (Thomas Hardy- “Far from the madding crowd”)

  2. Buuuuuuuun, deci nu sunt chiar nebună. Deci nu trăiesc chiar la extreme. Deci nu întind coarda când spun că ori e albă, ori e neagră, când vine vorba de a aplica un principiu. Ce mă mai bucur că am citit asta… You just made my day. 🙂

  3. Ein mann ein wort , eine frau ein vorbuch .

    Variante : Ein wort , ” ain mort ” ( 1939 – 1945 )
    Ein mann ein wort , ” aine frau ain avort ” pana in zilele noastre

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Anunţă-mă când apar comentarii noi la acest articol. (te poţi abona şi fără să comentezi)